06 / 05 / 2024

İlave imar planı nedir?

İlave imar planı nedir?

Mevcut imar planının gelişme alanları açısından ihtiyaca cevap vermediği hallerde ne yapılır? İlave imar planı nedir? İlave imar planı nasıl yapılır? İşte, İlave imar planı esasları..



İlave imar planı nedir?

İlgili idarelerce hazırlanarak onaylanan imar planları ile bunların değişikliklerinde planlama alanı büyüklüğü ve projeksiyon nüfusuna göre belirlenen grupta müellifin imzasının bulunması gerekiyor.


Mevcut imar planının gelişme alanları açısından ihtiyaca cevap vermediği hallerde, mevcut imar planlına bitişik ve mevcut imar planının genel arazi kullanış kararları ile tutarlı ve yine mevcut imar planı ile ulaşım açısından bütünlük ve uyum sağlayacak biçimde hazırlanmış bulunan planlara ilave imar planı deniyor. 


Başka bir tanımla; bir yerleşme bütünündeki 1/5000 ve 1/25000 ölçekli Nazım  ve 1/1000 ölçekli Uygulama mevcut imar planlarının, planlama dönemi sonu yerleşme ihtiyacını karşılayamaması durumunda,  mevcut planlara aynı ölçeklerde eklenen alanlarda hazırlanan planlar olarak da tanımlamak mümkün.  Revizyon ve ilave imar planları gerekirse beraberce yapılan plan türü olarak karşımıza çıkıyor. 


İlave imar planı, İmar Planı yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik'te,  mevcut imar planının gelişme alanları açısından ihtiyaca cevap vermediği hallerde, mevcut imar planına bitişik ve mevcut imar planının genel arazi kullanış kararları ile tutarlı ve yine mevcut imar planı ile ulaşım açısından bütünlük ve uyum sağlayacak biçimde hazırlanmış bulunan planlar ilave imar planı olarak tanımlanıyor.


İmar planı tadilatı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön