24 / 12 / 2024

İlave inşaat nedir?

İlave inşaat nedir?

Bir anagayrimenkulde ilave inşaatın yapılabilmesi için tüm kat maliklerinin de onayının alınmış olması gerekiyor. Peki, ilave inşaat nedir? İlave inşaat için belediyeden izin almak gerekiyor mu?



İlave inşaat nedir?

İlave inşaat, inşaat işleri tamamlanmış ve mimari projesine uygunluğu kontrol edilerek ruhsat verilmiş olan yapılarda sonradan yapılan inşaat çalışmalarını ifade ediyor.


İlave inşaat için belediyeden izin alınması gerekiyor. Ayrıca, bir anagayrimenkulde ilave inşaatın yapılabilmesi için tüm kat maliklerinin de onayının alınmış olması gerekiyor.


Bağımsız bölüm ilavesi olarak da bilinen ilave inşaat ile ilgili yasal esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Madde 44 – 

Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için: 

 

a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi; 

 

b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi; 

 

c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması; 

Şarttır. 


Bu nitelikteki ilave ve genişletmelere muvafakat etmekle beraber kendisi katılmak istemiyen kat maliklerinin arsa paylarından, bu ilaveler sebebiyle azalan kısmın, ilaveyi yaptıranların bağımsız bölümlerine tahsisini kabul ettikleri, resmi senette belirtilir. 


Bu takdirde, yeni bağımsız bölümün yapılmasına katılmıyan kat maliklerinin arsa paylarından yeni tahsis sebebiyle azalan kısmın bedeli kendilerine ödenmek şartiyle, yeni yapılan bağımsız bölüm, kat irtifakı kurulmasına dair olan eski resmi senet gereğince kat mülkiyetine çevrilerek onu yaptıranın mülkü veya yaptıranların ortak mülkü olur ve kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına yeni malik veya malikler adına tescil edilir. 


Yukarıda yer alan kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi gerekli.



Plansız alan nedir?


Geri Dön