28 / 12 / 2024

İlhan Karakoyun: Güneydoğu'ya 8 milyon liralık enerji yatırımı yapılacak!

İlhan Karakoyun: Güneydoğu'ya 8 milyon liralık enerji yatırımı yapılacak!

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun: "Yenilenebilir enerji konusunda 8 şirketle proje anlaşması imzaladık. Bu kapsamda Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya 8 milyon liralık yatırım yapılacak" dedi




Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, yenilenebilir enerji konusunda 8 şirketle proje anlaşması imzaladıklarını, bu kapsamda Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya 8 milyon liralık yatırım yapılacağını söyledi.


Karakoyun, AA muhabirine, ajans olarak 22 Ekim 2013'te ilan ettikleri "Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı"na 35 proje başvurusu yapıldığını, başarılı buldukları projelerin uygulanmasına başlanılacağını belirtti.


"Yenilenebilir enerji konusunda 8 şirketle proje anlaşması imzaladık. Bu kapsamda Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya 8 milyon liralık yatırım yapılacak" diyen Karakoyun, 5'i Diyarbakır, 3'ü de Şanlıurfa’da hayata geçirilecek projelerle bölgenin kurulu gücüne 3,2 megavat katkı sağlanacağını vurguladı.


Karakoyun, "Program kapsamında, 'Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi', 'Sümerpark'ın güneş parkına dönüştürülmesi', 'Güneş tarlası kurulumu', 'Trafomaks güneş enerjisi santrali kurulumu', 'DİSKİ hidroelektrik üretim tesisi' , 'Dicle Üniversitesi güneş panellerinden elektrik üreten üretim, tanıtım ve analiz tesisi', 'Katı gübre dağıtma römorku' ve 'Karlis enerjisini güneşten alıyor' projeleri hayata geçirilecek" diye konuştu.


 -  "Amacımız bölgenin yenilenebilir enerji potansiyelinin kullanılmasını teşvik etmektir"


Son iki yıldır bölgede yenilenebilir enerji yatırımları için destek taleplerinin arttığına işaret eden Karakoyun, bu konuda bir fikri olan ancak rehberliğe ihtiyaç duyan yatırımcılar için ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini, fizibilite çalışmaları gerçekleştirdiklerini aktardı.


Karakoyun, yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Yatırımcının bu konuda cesaretlendirilmesi gerek. Uyguladığımız projelerin başarılı olması halinde yenilenebilir enerji yatırımlarının uygulanabilirliği de görülmüş olacak" diye konuştu.


Bölgede kesintisiz enerji bakımından sıkıntılar olduğunu, kayıp ve kaçak oranının yaz aylarında tarımsal sulamaya bağlı olarak arttığını ifade eden Karakoyun, program dahilinde destek alacak GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi’nin projesinin, güneş enerjisinin tarımsal sulamada kullanımı için model olacağını anlattı.


Karakoyun, bu yılın sonunda yeni bir destek programı açıklayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:


"Amacımız verilecek desteklerle bölgenin yenilenebilir enerji potansiyelinin kullanılmasını teşvik etmektir. Enerjide dışa bağımlılık ciddi bir problem. Yenilenebilir enerji potansiyelini yerelde doğru tespit ederek değerlendirmek istiyoruz. Yılda 3 bin saate yakın güneşlenme süresine sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklim özellikleri ile de enerji verimliliği açısından avantajlı konumdadır."



AA




Geri Dön