22 / 12 / 2024

Kocaeli'nde 233 milyon liralık 7 yatırım yapılacak!

 Kocaeli'nde 233 milyon liralık 7 yatırım yapılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Şu anda Sapanca Gölü'nde 1 milyar 300 milyon (metreküp) civarında su var. Bir problem yok." dedi. Eroğlu, Kocaeli'nde 233 milyon liralık 7 yatırım yapılacağını da belirtti...



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Şu anda Sapanca Gölü'nde 1 milyar 300 milyon (metreküp) civarında su var. Bir problem yok. Geçmiş yıllarda da bu kotun altına düşülmüş ama şunu tespit ettik, Sapanca Gölü'ndeki bu düşük su seviyesinde dahi ekolojik açıdan herhangi bir mahsur doğmamış" dedi.


Eroğlu, valiliği ziyaretinde yaptığı konuşmada, daha önce Kocaeli'ne verdikleri 8 müjdeden 5'inin tamamlandığını belirterek, 2 projenin temelinin bugün atılacağını, kalan bir projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.


Kocaeli'ne bu ziyaretlerinde 23,3 milyon liralık 7 yatırım müjdesi verdiklerini ifade eden Eroğlu, yapacakları yatırımları anlattı.


Eroğlu, Kandıra ilçesi Pınarlı köyünde bin 245 dekar alanda Akçaova Bal Ormanı kurulacağını dile getirerek, "Burası endemik türler açısından önemli alan, burada üretilen balları sertifikalı hale getirirsek, bir marka oluşturursak bu, satış açısından çok önemli. Orman köylerinde 88 aileye 1 milyon 190 bin 750 lira ferdi kredi vereceğiz. Badem ve diğer gelir getirici türlerde köylülere destek vereceğiz" diye konuştu.


Kocaeli'nde son dönemde nüfusa bağlı su kullanımının arttığını aktaran Eroğlu, kuraklığa rağmen su sıkıntısı yaşanmadığını vurguladı.


Eroğlu, bölgeyle ilgili 3 dev projeleri olduğu bilgisini vererek, "Ballıkaya Projesi, Mudurnu Deresi üzerinde dev baraj inşa ediyoruz. Buradan hem Sapanca Gölü'nü besleyeceğiz, Kocaeli istifade edecek hem de Sakarya'ya terfi gerektirmeden su vereceğiz. İhsaniye ve Avcıdere barajlarını burada yapıyoruz. Bunların projelerine başlamıştık, İhsaniye'nin projeleri bitti, ihalesine başlayacağız. Avcıdere'nin projeleri 2015'te bitecek. 2015 yatırım programına koyacağız. Bu dev barajları içme suyu maksatlı Kocaeli'ne kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu.


Eroğlu, Türkiye'de en çok mesire alanı açan belediye başkanının Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olduğunu söyledi.


- Sapanca Gölü'ndeki kuraklık tehlikesi


Bir gazetecinin "Yaşanan kuraklıkta Sapanca Gölü'nde kritik seviyeye gelindiğini ve su şirketlerinin kiraladıkları kaynakların dışındaki yerlerden de su çektiği yönünde tespitleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, geçmiş uzun yılların ortalamalarına göre yağışlarda yüzde 35 azalma meydana geldiğini kaydetti.


Eroğlu, bu sıkıntıyı atlatmak için birtakım yeni kaynaklar oluşturulması ve Sapanca Gölü'nden istifade edilmesi konusunda karar alındığını anımsatarak, şöyle konuştu:


 "Şu anda Sapanca Gölü'nde 1 milyar 300 milyon (metreküp) civarında su var. Bir problem yok. Geçmiş yıllarda da bu kotun altına düşülmüş ama şunu tespit ettik, Sapanca Gölü'ndeki bu düşük su seviyesinde dahi ekolojik açıdan herhangi bir mahsur doğmamış. Yağışlar geldi. Kuraklıklar 20 veya 7 yılda bir orta veya ağır şekilde olabiliyor. Şu anda Yuvacık Barajı da doldu, barajdan günde 120 bin metreküp su takviye edilmeye başlandı. Avcıdere ve İhsaniye barajları da bu bölgeye hayat verecek. Ballıkaya da aynı zamanda Sakarya ve Sapanca Gölü'ne su takviyesi yapacak. Bu seneki kritik durum atlatıldı."


- "Şişeleme veya memba suyu alan şirketlerin de denetimini yapacağız"


Eroğlu, Sapanca Gölü'ne dökülen derelerden su alan firmalarla ilgili geçmiş dönemde İl Özel İdaresi ve Maliye Bakanlığının gerekli izinleri verdiğini hatırlattı.


"Bu sene DSİ'ye talimat verdik ve derelere ölçüm noktaları kurmaya başladık" diyen Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:


"Hatta birtakım sanayi kuruluşlarını ikaz ederek '32 metre seviyesinden aşağıya düştüğü zaman su vermeyeceğiz' dedik. Bunun üzerine bazı sanayi kuruluşları Kocaeli Büyükşehir Belediyemizle anlaşma yaptı. Arıtılmış atık suları tekrar arıtarak sanayide kullanmanın önü açıldı. Şişeleme veya memba suyu alan şirketlerin de denetimini yapacağız. Bu konuda tek elden yapılması elzemdir. Herkes tahsis yaparsa olmuyor esasen tahsis yetkisi DSİ'de, bakanlığımızda,  bunu netleştirmek için kanunda açıkça ifade ettik. Meclise Su Kanunu'nu sevk ettik, geçerse tahsisler de tek elden verilecek. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve DSİ, tahsislerden sorumlu tek merci olacak. Şu anda herhangi bir risk kalmadı. Ballıkaya bitince, hem Sapanca Gölü hem de Sakarya, tamamen kurtulmuş olacak ve herhangi bir risk kalmayacak.


Bundan sonra kuraklıkta dahi risk olmayacak."


Eroğlu, konuşmasının ardından çalışmalarından dolayı Karaosmanoğlu'na "Türkiye'de ilk" olduğu belirtilen ağaçlandırma beratını verdi.




AA


Geri Dön