05 / 05 / 2024

İlhan Kurt: Emlakçılar için yeni dönem başlıyor!

İlhan Kurt: Emlakçılar için yeni dönem başlıyor!

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Çorlu'da bir toplantı yaparak yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili Başkan İlhan Kurt'tan bilgiler aldılar. Başkan Kurt bundan böyle tek isim altında Emlak Danışmanı adıyla anılacaklarını belirtti.



Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Çorlu'da bir toplantı yaparak yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili Başkan İlhan Kurt'tan bilgiler aldılar. Başkan Kurt bundan böyle tek isim altında Emlak Danışmanı adıyla anılacaklarını belirtti. 


Emlakçılar için yeni dönemin başlayacağını ifade eden Trakya Umum Emlak Müşavirleri Demeği Genel Başkam İlhan Kurt: "Ülke genelinde bütün Emlakçı arkadaşlarımızın merakla beklediği yasal düzenlemeler son noktaya geldi. Bakanımız ve Genel Müdürümüzün bizlere verdiği destekle Nace kodlarında yapılan değişiklikle ülke genelinde bundan böyle tek ismi altında Emlak Danışmanı adıyla anılacağız" dedi. 


EMLAK DANIŞMANI OLMAK İÇİN ŞARTLAR


 Kurt: "Sayın Bakanımızın olurlarına sunulan bir yönetmelikle mevcut emlakçı arkadaşlarımıza müjdeli haberi verme zamanının geldiğim düşünerek bu açıklamayı büyük bir sevinç ve gururla yapıyorum. Yönetmelik kısaca ve özetle neler getiriyor. Bundan böyle Emlak Danışmam olabilmek için Türk Vatandaşı olmak. 

Medeni haklan kullanma ehliyetine sahip olmak. Kamu haklarından mahrum bulunmamak. Türkiye'de ikamet etmek. Devletin güvenliğine. anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, casusluk suçları, zimmet, irtikap, rüşvet, lıırsızlık. dolan dincilik, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, lıileli iflas. ihaleye fesat kanştımıa. suçtan kaynaklanan mal varlığı değeri erini aklama veya kaçakçılık suçlarından hükümlü bulunmamak ve en önemlisi disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmamış olmak şartı getiriliyor" diye konuştu. 


ARTIK EMLAKÇILAR YEMİN EDECEK


 Özel şartları da sıralayan Kurt: 'En az 4 yıllık Yükseköğrenim kurumlan veya Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu ve Harita ve Kadastro Meslek yüksek okulu ile Emlak ve Emlak Yönetimi adı altında eğitim veren en az 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak. Lisan sınavına girerek kazanmış olmak. Staj olarak Türkiye Emlak Daınşınaıılan birliğince verilecek 3 aylık teorik eğitimi ve 3 aylık uygulama eğitimi olmak üzere toplam 6 aylık eğitimi tamamlayarak Lisans almış olmaları gerekecektir. 

Bununla ilgili merkezi Ankara'da olan Emlak Danışmaları Birliği çalışın alan devam etmektedir. Türkiye geııelüıdeki bütün Emlak danışmanı olaıı arkadaşlanmızm bu birliğe üye olmalan gerekecektir. Lisans sahibi olan Emlak Danışmam arkadaşlarımız görevine başlamadan öııce o yer sulh hukuk mahkemesinde veya birliğin belirlediği bir yerde ve zamanda şu şekilde yemin edecektir" şeklinde konuştu. 


"TEK TİP TARİFE OLACAK" 


Trakya Umuııı Emlak Müşavirleri Derneği Geııel Başkanı İllıaıı Kurt: "Türkiye Emlak Danışmaları birliği içinde bir disiplin kurulu kurulacak bu yemine uymayanların lisaııslarırnıı iptaline kadar çeşitli cezalar verilebilecektir. lisansı iptal edilen Emlak Danışmanı bu mesleği bir dalıa yapamayacaktır. Mutlaka lıizmet sözleşmesi yapılacaktır. Lisanslı emlak danışmanı ile hak sahipleri arasında, şekli ve içeriği birlik tarafından düzenlenen hizmet sözleşmesi yapılacaktır. Sözleşmesiz alını, satım. kiralama işlemi yapılmayacaktır. Türkiye Emlak Danışmaları birliğüıce düzenlenecek tek tip bir tarife olacaktır. Her emlak danışmam bu tarifeye uymak zorundadır. Bu tarifenin aksine az veya çok ücret aldıkları tespit edilenlerin lisanslan iptal edilecektir. Hiçbir emlak danışmanı başkasınm satılık veya kiralık tabelası bulunan yere kendi tabelasını asamayacaktır. Emlak Danışmanları bu yönetmelik kapsamında emlak Danışmanları birliğince denetlenecektir. Gerçeğe aykırı bilgi ve belgeler kullanarak hak sahibini veya kamu kurumlarım yanıltan hak sahibinin menfaatine aykırı eden Lisans Sahibi hakkında hapis cezası verilebilecektir" dedi. 


"ETİK STANDARTLARA UYMAK ZORUNDA"


 Başkan Kurt: "Mevcut emlak Danışmam arkadaşlarımız bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte bu mesleği bu yönetmeliğin kabulü tarilıüıden önce ila etmekte olduğmıu Vergi Levhalanyla son yılla kesmiş olduklan faturalarla. Mesleki oda sicil kaydı ve oda üyelik belgeleriyle Emlak D anı şm alığını üileıı yaptığım ispat eden gerçek kişiler ile Emlak Danışmanlığı alanına giren işleri yürüten tüzel kişilerin temsil ve ilzama yetkili şirket ortaklarmm bu yönetmelikte belirtilen Lisans alma koşulları göz önüne alınmaksızın. Emlak Danışmanlığı birliğnıce kendilerine Emlak Danışmanlığı Lisansı verilir. 


Müktesep hakkı kazananlar birliğüı belirlediği etik standartlara uymak zorundadır. Aynca birliğini kabul gördüğü Emlak Danışmanlığı belgelerini de ibraz etmeleri gerekmektedir" eliye konuştu. 


RESMİ OLARAK EMLAKÇİLİK YAPMAYANLARA 400 BİN TL'YE KADAR PARA CEZASI 


Ayakçı, nıobil emlakçı. çantacı eliye tabir edilenlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Kurt: "Onların hali bundan böyle iç açıcı değil, bu işi yaptıkları tespit edilenler bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 40 Bin ila 400 Bin TL para cezası ile cezalandırılacaktır. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği üyesi arkadaşlarımıza ayrıca çok önemli bir haberimiz var. Kısa zamanda çok güçlü bir emlak sitesi ile federasyonumuz olarak emlak camlaşma gümbür gümbür geliyoruz. Onlan zengin eden ama somadan emlakçı arkadaşlanmızm kanını emen bazı emlak sitelerinden arkadaşlarımızı kurtarmak içiıı bütüıı üyelerimizin bedava olarak hiçbir ücret ödemeden istedikleri kadar ilaıı ve fotoğraf girecekleri bir site de hemen hemen bitti. Son kontrolleri yapılıyor. Bu Emlak sitesi bir günde dahi bütün sitelerin önüne geçip tıklanma rekorları kıracak bir sitedir. Düşünün Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonunun bütün üyeleri bu sitede, anında milyonlarca ilaıı giriliyor, bütün emlakçı arkadaşlarımız buradan paylaşım yapıyor. En önemli konu yalaıı dolaıı sahte ilaıı akılmayacak, birinin verdiği üaın başkası giremeyecek. Federasyonumuzun 51 ilden üyesi var. 


Bu sitemin mimarı Genel Başkanımız Hacı Ali Taylan'dır. Kendisüıe üyelerim adına en içten şükranlarımı ve saygüarımı sunuyorum" şeklüıde konuştu . 


"MEVCUT ÜYELERİMİZE MUAZZAM KATKISI OLACAKTIR" 

Başkan Kurt sözlerim şöyle sürdürdü: Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu FIABCI The İnternatioııal Real Estate Federation ve REALTOR National Associatioıı Realtors üyesidir. Yaııi Avrupa Emlakçılar birliği ve Amerika Emlakçılar birliği üyesidir. Bu nedenle Avrupa Emlakçılar birliği üyesi olaıı yaklaşık 2 milyon emlakçı ve Amerika Emlakçılar birliği üyesi Bir milyon üç yüz bin emlakçı aynı anda arkadaşlarımızın bütüıı ilaıılanm görebilme üııkâmııa sahip olacaklar ve yatırmıcısını ülkemize yönlendireceklerdir. Aynı şekilde Katarda. Birleşik Arap Emirliklerinde. Arap ülkelerinin tamanımda. Rusya'daki bütüıı yaürımcüar arkadaşlanmızm portföylerini görmüş olacaklardır. Böyle bir siteııin mevcut üye arkadaşlarımıza muazzam katkısı olacaktır. Mevcut üye arkadaşlarımız diyorum ııedeıı şunu üzülerek belirtmek isterim ki, Çerkezköy'de. Kapaklıda. Saray'da. 


Kırklareliiıde ve Edirne'de birer dernek var ben bunların saygıdeğer başkanlarına giderek bizzat gelin birlik olalım dedim ama maalesef kabul etmediler. Buııuıı cevabım şimdi üyelerine kendileri versüıler. Bizim üyelerimiz dışında olanlar bu siteden kesüılikle faydalanamayacaklar.

Bizini Edirne'de. Lüleburgaz'da. Keşan'da şubelerimiz var. bu şubedeki üyelerimizde bu siteden bedava faydalanacaklar, yüıe Çerkezköy'de.  Saray'da, Marmara Ereğlisi'nde. 

Şarköy'de. Muratlı'da üyelerimiz var onlarda bu haklardan faydalanacaklardır. Bu site Dünyaya açılan emlakçıların bir penceresi olacaktır. Tekrar ediyorum bize üye olmayan lüç kimse sitemizi kullanamayacaktır. Kamuoyuna ve Emlak camlaşma önemle duyuruyorum. Şuııu da söylemeden geçemeyeceğim emlak bürosu açmak için. müktesep haklardan faydalanmak için maksimum 2 ajoııız var son pişmanlık fayda etmeyecektir" dedi. 


Avrupa Yakası


Geri Dön