İlk evini alana devlet katkısı!
Torba yasa hayata geçti; aile kuranlara çeyiz, konut ve doğum yardımıyla 21 bin 300 liraya varan devlet desteğinin yolu açıldı. Destek, artırma yetkisi kullanılırsa, 61 bin 300 liraya kadar çıkabilecek
Artık evlenene, ilk konutunu alana, çocuğu olana devlet desteği var. Torba yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı. Evlenene 5 bin liraya, ilk evini alana 15 bin liraya varan destek sağlanacak, çocuğu olana da doğum yardımı verilecek. 3 çocuğu olan toplam bin 300 lira alacak. Böylece her aileye 21 bin 300 liraya varan desteğin yolu açıldı. Çeyiz ve ev katkılarında azami tutarı 3 katına kadar artırma yetkisi kullanılırsa, destek 61 bin 300 liraya kadar ulaşabilecek. İşte torba yasanın hayatımıza getirdiği yenilikler:
EVLENENE DESTEK:
Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerine müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Buna göre; hesabında 25 bin lira olan 5 bin lira alabilecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Devlet katkısı, banka aracılığıyla ödenecek.
İLK EVE DEVLET KATKISI:
TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Ödeme, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek. Buna göre hesabında 75 bin lira olana, 15 bin lira devlet katkısı verilebilecek. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
GURBETÇİYE DE VAR
Bebeğin altını devletten: Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Tutarları artırmaya 2 bakanlık müştereken yetkili olacak. Çıkma izni almak koşuluyla Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de imkandan yararlandırılacak.
ÖĞRETMEN ADAYLARINA ATAMA KAPISI AÇILDI
47 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK:
Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas edildi. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bininin ve Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320'sinin, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında, 31 Aralık'a kadar atamaları gerçekleştirilecek.
BAKANLIĞA 600 YENİ KADRO:
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı kamu görevlilerine ilişkin 73 bin ve 77 bin olarak öngörülen atama sayısı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki yapılanma gerekçesiyle 77 bin 600 olacak.
2 MİLYAR NAKİT KAYNAK:
Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla kredi garanti kurumlarına 2 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarmaya Maliye Bakanı yetkili olacak.
PİYASA VURGUNUNA HAPİS:
Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını etkilemek için yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran ve bu suretle menfaat sağlayanlar, 2 ile 5 yıl arasında hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası alacak.
DOĞUM YARDIMI 15 MAYIS'TA BAŞLIYOR
Kanunun özkaynakla finansmana yönelen şirketlere vergi kolaylığı getiren hükümleri 1 Temmuz 2015'ten, doğum yardımıyla ilgili maddesi ise 15 Mayıs 2015'ten itibaren yürürlüğe girecek. Diğer düzenlemeler ise dün yürürlüğe girdi.
Takvim