22 / 12 / 2024

İlk konutunu alacaklar dikkat! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!

İlk konutunu alacaklar dikkat! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!

Yeni kıdem tazminatı düzenlemesi milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Sosyal taraflarla tartışmaya açılan 2 model kapsamında, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması planlanıyor İlk konutunu alacaklar bu miktarın yüzde 10'unu kullanabilecek.



Türkiye'de yaklaşık 15 milyon çalışanı ve 2 milyon işvereni yakından ilgilendiren kıdem tazminatlarında yeni bir döneme başlıyor. Gündeme gelen modellerden birinin yasalaşması durumunda çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına gönderilecek. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunun olacak. Takvim'de yer alan habere göre; kıdem tazminatı hesaplarında biriken tutarı çalışanlar, 60 yaşında alabilecek. 60 yaşında hesap üzerinde biriken paranın yüzde 25'i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek. İşte tüm merak edilenler...

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Yeni işe giren, emekliliği uzun olanlar TES'E ve fonlu sisteme alınabilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES'e alınabilecek.

KIDEM TAZMİNATINDA NELER DEĞİŞECEK?

Kıdem tazminatı hesaplarında tutulan tutarı çalışanlar, 60 yaşında alabilecek. 60 yaşında hesap üzerinden biriken paranın yüzde 25'i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek. İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumlar ise istisnai olarak değerlendirilecek. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10'unu kullanabilecek.

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU

Ekonomi yönetiminin üzerinde yer aldığı modellerden ilki yasalaşırsa bütün çalışanlar bu model kapsamında yer alacak. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünü 'tamamlayıcı emeklilik hesabına' aktaracak. Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk düşüyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33'ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverende olacak.

İKİNCİ MODEL SEÇENEKLİ

İkinci model yasalaşırsa taraflara seçme şansı sunulucak. Ya şu andaki mevcut sistemin devamı tercih edilecek ya da yeni modele geçilecek. Bu yeni modelde işveren payinin yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek. Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5'i kadar olacak. Örneğin iki asgari ücrete kadar olan bir ücret söz konusu ise, katkı payı yüzde 1.5'a kadar çıkacak. Asgari ücretin iki katından fazla olan ücretlerde ise, kesinti yüzde 2.5'a kadar çıkacak. Devlet de bir puan katkıda bulunacak. Rakamlar konusunda sosyal taraflarla görüşmeler halen devam ediyor.

2022'DE DEVREYE GİRECEK

25 yaş altı ve 50 yaş üstünün kolay bir şekilde istihdam edilmesi durumunda çalışma başlatılacağından bahseden Erdoğan, "Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. İlave destek de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecek. Devlet bu konuda elini taşın altına koyacak. İstihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Uzun vadeli kaynak sağlayacak bir sistem kuracağız. Tamamlayıcı emeklilik sistemini de inşallah 2022'de yürürlüğe koyacağız" açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Üretim, ticaret ve lojistik avantajlarımızla salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerimizi daha da güçlendireceğiz. İstihdam Kalkanı Paketi'ni dönem projesi olarak görmüyor, istihdamı destekleyecek kalıcı atılımın ateşleyicisine dönüştürmek istiyoruz. Enflasyonun, hedeflediğimiz seviyelere inmesini sağlayarak bu olumlu süreci desteklemekte kararlıyız. Türkiye, döviz kuru gelişmeleri bakımından diğer ülkelere kıyasla şu anda iyi bir durumdadır. Amacımız 2020'de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021'de yüzde 6'ya, 2022'de yüzde 5'in altına indirmektir" dedi.

YÜZDE 25'İ PEŞİN ÖDENECEK

Kıdem tazminatı hesapları üzerinde biriken tutarı çalışanlar, esas alıp 60 yaşında kullanabilecek. Bu durumda 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25'i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak sağlanabilecek.

İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumları ise istisnai olarak değerlendirilecek ve öncesinde ödenbilecek. Ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10'unu çalışan kullanabilecek.

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU

Ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu modellerden ilkinin yasalaşmasıyla bütün çalışanlar bu modele göre kapsam içinde bulunuyor. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünü "tamamlayıcı emeklilik hesabına" iletebilecek.

Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk geliyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33'ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverenin olacak.

İKİNCİ MODEL SEÇENEKLİ

İkinci modelin yasalaşması halinde taraflara seçme imkanı sunulacak. Ya şu andaki mevcut sistemin devamı istenecek ya da yeni model hayata geçirilecek. Bu yeni modelde işveren payının yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek.

İlk konutunu alacaklar kıdem tazminatının yüzde 10'unu alabilecek!


Geri Dön