18 / 05 / 2024

İmalat sanayinde pozitif gelişme! İvme yukarı yönlü

İmalat sanayinde pozitif gelişme! İvme yukarı yönlü

İmalat PMI ocak ayında 50'nin üstüne çıkarak 11 ay geçince sektörde zayıf da olsa yeniden büyümeye işaret etti.




Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocakayında 50'nin üstüne yükselerek senenin ilk ayında imalat camiasında 11 aydır ilk defa daralma olmadığına dikkat çekti.

İmal ve yeni siparişler ocakta ılımlı gerileme yaşarken, istihdam arka arkaya üçüncü ayda da yükseliş yaşattı. Diğer  taraftan asgari ücretin yükseltilmesi şirketlerin karşı karşıya kaldığı gider baskılarını yükseltti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global aracılığı ile derlenen imalat PMI, Aralık ayında 48.1 değerini almasının akabinde ocakta 50.1'e arttı. Endeks 10 ay boyunca 50 altında değer almasının akabinden ocakta ilk kez 50'nin üstüne çıkarak sektörde sürüdürülebilir iş şartlarına dikkat çekti.

PMI'da 50'nin altında kalan değerler küçülmeye, 50'nin üstünde kalan değerler ise büyümeye işaret ediyor.

Üretim ve yeni siparişler kimi şirketlerin dikkat çektiği halde talebin iyileştiği yönünde işaretlerle aralık ayına oranla daha hafif düştü. Üretimde 14 ayın en hafif düşüşü, yeni siparişlerde ise Ekim 2021'de başlayan küçülme zamanı süesince görülen en hafif düşüş yaşandı.

İmalat sanayinde pozitif gelişme! İvme yukarı yönlü

Üretim alt endeksi ocakta 47.5'ten 49.8'e büyüyerek daralmanın neredeyse durduğuna dikkat çekerken, yeni siparişler 46.8'den 49.4'e çıktı.

İstihdam 52.1'den 52'ye düşerken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 45.6'dan 47.6'ya çıktı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön