27 / 04 / 2024

İmar affı ile kat mülkiyetine geçilebilir mi?

İmar affı ile kat mülkiyetine geçilebilir mi?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''imar affı ve kat mülkiyeti'' hakkında sorduğu soruyu yanıtladı...



İmar barışı kapsamınd kat mülkiyetine geçerken problem olur. Bu durumda müteahhit binadaki dairelerin yarısına sahip olacaktır. 

Müteahhit daireleri yapmış. Daha sonra dairelere arsa payı dağıtırken kimine az kimine çok pay vermiş. Kendisinin üstüne arsanın yarısını geçirmiş ama apartmanda hiç dairesi yok. Şimdi biz imar barışına başvurduk. Ardından da kat mülkiyetine geçiş yapacağız. Bu, arsa payı konusunda bize sıkıntı olur mu? 

Okuyucumun anlattığı olayda bazı terslikler var. Bence bu tersliği müteahhit yaratmış. Müteahhit daireleri yapmış ya, yaptıktan sonra dairelere arsa payı vermiş, okuyucum öyle diyor. Ama sonuçta imar affı ile kat mülkiyetine geçeceklerini söylüyor. Yani binalarında kat irtifakı veya kat mülkiyeti yok. Nitekim müteahhidin dairesi yok ama arsa payı var.

Oysa kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmamış bir binada dairelerin arsa payı olmaz, ortakların hisseleri olur. Dairelere arsa payı vermek ancak kat mülkiyeti mevzuatı içinde olabilir. Okuyucumun söylediği gibi de boşta kalan arsa payı olmaz. Dolayısı ile okuyucumun sözünü ettiği binada hissedarların payları vardır. Yani bir ortak mülkiyetten söz edilir ama kat mülkiyeti uygulamasında olduğu gibi bağımsız bölümler bulunmaz. Bağımsız bölümlerin arsa payı yoktur.

Bugün bina ortak mülkiyettir ve ne yazık ki okuyucum için üzücü olacak ama binanın yarısı halen müteahhidindir. Dairelerin kimine az kimine çok arsa payı vermiş deniliyor ya, bu paylar binanın tümü üzerindeki paylardır, yani büyük arsa payı verilmiş gibi görünenler binada daha büyük hisseye sahip, küçük arsa payı aldığı söylenenler ise küçük hisseye sahip, müteahhit ise halen binanın yarısına sahip.

Kat mülkiyetine geçerken problem olur mu? Elbette olur, bu durumda müteahhit binadaki dairelerin yarısına sahip olacaktır. Bu sizler için bir problem olmayacak ise mesele yok, ama müteahhidin payının bu olmayacağı, inşaatı yaparken imzaladığınız sözleşmede paylaşımın bu olmadığı görüşünde iseniz önünüzde kocaman bir problem vardır.

6 soruda kat irtifakı!


Geri Dön