22 / 11 / 2024
fuzul

İmar barışı için 7 milyon 285 bin vatandaş başvuru yaptı!

İmar barışı için 7 milyon 285 bin vatandaş başvuru yaptı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 senede 147 milyar lira deprem vergisi toplandığını, bunun 8 katı olan 1,21 trilyon liranın deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlara harcandığını belirtti.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevapladı.

İmar barışı için 7 milyon 285 bin vatandaşın başvuru yaptığını dile getiren Kurum, 25 milyar 317 milyon lira yapı kayıt belgesi bedeli tahsil edildiğini belirtti.

İmar barışı ile kentsel dönüşüme girene kadar devletle vatandaş arasındaki ihtilafın büyük oranda çözüldüğünü belirten Kurum, ülkedeki ruhsatsız, sağlıksız, modern mimari ve mühendislikten faydalanılmamış yapı stokunun net şekilde ortaya çıkarıldığını dile getirdi.

İmar barışıyla mülkiyet ve elektrik, su, doğal gaz problemlerinin çözüldüğünü belirten Kurum, "İmar barışının en önemli çıkış amacı da afet risklerine hazırlık yapmaktır. Bu yapılar, kentsel dönüşüm projeleri başlayana kadar geçerlidir." diye konuştu.

Murat Kurum, yapılan düzenlemeyle yapı kayıt belgesi alan vatandaşların binalarını güçlendirmesinin de önünün açıldığını söyledi.

Bakan Kurum, deprem vergilerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Devletimiz 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplamıştır. Bu toplanan vergilerin 8 katını yani 1,21 trilyon lirayı deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlarımıza harcamıştır. Bu kadar para yalnızca depremin yaşandığı yerlerde mi harcanmıştır? Hayır, sadece deprem bölgelerinde değil. Deprem öncesinde hazırlık için devletimiz gitmiş, tüm Türkiye'yi kapsayan hazırlık, güçlendirme ve önleme çalışmaları yapmıştır. Riskli görülen binlerce kamu binası depreme karşı güçlendirilmiştir."  

Bakan Kurum, hastaneler, okullar, cezaevleri hatta barajlar yapıldığını, afetzedelere sosyal destekler verildiğini vurgulayarak, köhneleşmiş sanayi alanlarının yeniden güçlendirilmesinin de yine deprem vergileriyle sağlandığını söyledi.

81 ili 300 kez ziyaret ettiğini dile getiren Murat Kurum, "Vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla, belediye başkanlarımızla konuştum, istişarelerde bulundum. Bugüne kadar 'Ben deprem mağduruyum. Devlet benimle ilgilenmedi.' diyen tek bir vatandaşımızı bile görmedim." diye konuştu.

Murat Kurum, bu konuda devletin 1999'dan bu yana yapılması gereken tüm çalışmaları kararlı şekilde yaptığını söyledi.

İstanbul'da kentsel dönüşümün genellikle rant sağlayan projelerde olduğuna yönelik iddialara da cevap veren Kurum, "Bırakın kar etmeyi, biz bu projelere sadece İstanbul'umuz için 1 milyar lira finansman sağladık." dedi.

- "Dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, geçmişte Kirazlıtepe'deki eleştirileri hatırlatacak "Bugün bütün Üsküdar, 'Kirazlıtepe Mahallesi gibi bizi de dönüştürün.' demektedir. Bu örnek dönüşüm projelerine, Kirazlıtepe'ye veya herhangi bir kentsel dönüşüm projesine dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir. Sırf İstanbul ilimizde 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapılmış. Bu konumlarda 367 bin bağımsız birim bulunmakta ve bu hak sahiplerine de bugüne kadar sadece kira yardımı olarak 1,7 milyar lira verilmiştir." diye konuştu.

Antalya Kepez altındaki dönüşümde de bugüne kadar 55 milyon lira kira yardımı yapıldığını dile getiren Murat Kurum, aradan geçen 8 aylık süreçte hak sahiplerinin mağdur olmaması ve projenin tamamlanması için yaklaşık 20 milyon lira daha ilave kaynak ayırdıklarını, kira yardımlarına devam edeceklerini söyledi.

İzmir depremi sonrasında acil ihtiyaçların giderilmesine yönelik İller Bankası aracılığıyla  İzmir  Valiliği, Seferihisar ve Bayraklı belediyelerine toplam 8 milyon lira hibe sağlandığını belirten Murat Kurum, hiçbir belediyenin bu noktada ayrılmadığını belirtti.

- "DASK ile 11,5 milyar lira toplandı"

Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) ilişkin de bilgi veren Kurum, DASK oranının yaklaşık yüzde 58 olduğunu belirtti.

Murat Kurum, DASK ile bugüne kadar 11,5 milyar lira toplandığını, depremlerde vatandaşlara 491 milyon lira ödeme yapıldığını dile getirerek, "İzmir'de şu an devam eden hasar tespitleri çerçevesinde 45 milyon lira DASK ödemesi yapılmıştır. Yapmış olduğumuz görüşmede DASK yöneticileri, İzmir'de bu rakamın 700 milyona kadar ulaşacağını ifade etmektedir. Bu fon amacı dışında herhangi bir yerde kullanılmamıştır." dedi.

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde kurul onayıyla restorasyon projesinin ihalesini yaptıklarını belirten Kurum, "Bu kapsamda Ankara'nın göbeğinde 100 dönüm alan içinde tüm tescilli ağaçlarımızın ve yapılarımızın, yeni bir yapı yapılmayacağı için orada yetişmiş tüm ağaçların korunacağı, Ankaralımızın 7 gün 24 saat istifade edeceği çok önemli bir projedir. Ecdadın bize bıraktığı tarihi eserleri koruma projesidir." dedi.

- "Salda'daki çalışmalar ve tedbirlerle su kalitesinin iyileştiğini gördük"

Salda Gölü'ndeki çalışmalara ilişkin de konuşan Kurum, şunları ifade etti:

"Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını asgari seviyede karşılayacak tek katlı, doğal malzemeden, sökülüp takılabilir, hiçbir şekilde betonun, demirin kullanılmadığı birimler tasarlanmış, imalatları bitmek üzeredir. Salda Gölü kıyısında sigara içilmeyen dumansız hava sahası ve alanın kontrolü için 7 gün 24 saat kamera izleme sistemi oluşturulmuştur. Otopark ihtiyacı için Salda Gölü'nün dibine kadar giren araçlara iki kilometre uzaklıktaki bir alanda otopark yapıyoruz. Yapılan çalışmalar ve tedbirler çerçevesinde su kalitesinin iyileştiğini gördük. Beyaz Adalar kısmında artık göle girişi de yasakladık. Bu çerçevede vatandaşların huzurlu bir şekilde izleyebileceği teras alanları oluşturuyoruz." 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, korunan alanlarda 40 ilde kasım ayı itibarıyla 6 bin 755 kaçak yapı tespit ettiklerini, bunların 3 bin 256'sıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını, 672'sinin yıkım işlemini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Her projede ilgili belediye başkanıyla atılması gereken tüm adımları atarak çevreyi ve doğayı öncelediklerini dile getiren Murat Kurum, "Bize emanet edilmiş doğamızı çocuklarımıza en iyi şekilde emanet etmek üzere çalışmaya gayret göstereceğiz." şeklinde konuştu.

Komisyonda Bakan Kurum'un konuşmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2021 yılı bütçesi kabul edildi.
 

İmar Barışı depreme dayanıklılık önkoşulu gözetilerek güncellenmeli!


Geri Dön