09 / 01 / 2025

İmar barışı ne zaman son?

İmar barışı ne zaman son?

İmara aykırı yapıların kayıt altına alındığı imar barışında başvuru süresi uzatılacak mı? İmar barışı ne zaman son?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başvuruların 8 Haziran'da alınmaya başlandığı imar barışında süre sona eriyor. Son başvuru gününün yaklaşması ile vatandaşlar bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor.

Peki, imar barışında başvuru süresi uzatılacak mı? İmar barışı ne zaman son?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Dijital Şehircilik Zirvesi'nde imar barışı başvuru süresinin uzatılma durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Başvuruların uzatılması talebine kayıtsız kalamayacaklarını söyleyen Kurum, henüz uzatma ile birlikte son günün hangi gün olacağını açıklamadı.

İmar barışı ne zaman son?

Kurum zirvede şu şekilde konuştu:

"İmar barışına şu ana kadar 6 milyonun üzerinde vatandaş başvurdu. 5 milyara yakın başvuru bedeli ödendi. 31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor ve ödeme süreci de 31 Aralık 2018'de bitiyor. İmar barışıyla biz ne elde ettik? Aslında devletin, vatandaşıyla barışıydı bu. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamayan vatandaşımıza bina kontürlerinin de kalması kaydıyla bir kolaylaştırma, bunlar bir hak değil tabii ki. Bu noktada vatandaşımız da yoğun bir ilgi gösterdi. Talep de hala devam ediyor. 31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun talep var, bakacağız. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." 

İmar barışı başvuru süreci

İmar Barışı Yönetmelğine göre, Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor. 

Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor. 

Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak dolduruluyor, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanıyor, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor.


İmar barışı başvuru süresi uzatılıyor!

Adım adım imar barışı başvuru süreci!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön