03 / 05 / 2024

İmar barışına kimler başvuracak?

İmar barışına kimler başvuracak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış tüm yapılar imar barışı kapsamında kayıt altına alınıyor. Başvurular e-devletten yapılabiliyor. Peki, imar barışına kimler başvuracak?



İmar mevzuatına aykırı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış tüm yapılar imar barışı kapsamında kayıt altına alınıyor. Başvurusu onaylanan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

İmar barışı başvuru yeri ve zamanı

İmar barışı başvuruları 8 Haziran'da başladı. Başvuru süreci 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. İmar barışına e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

İmar barışına kimler başvuracak?

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabiliyor. Hisseli yapılarda da yine bir hissedarın müracaat etmesi yeterli oluyor. Belge şahıs adına değil yapı adına düzenleniyor.

Yapının tümü için müracaat nasıl yapılacak? 

Yapının tümünü ilgilendiren imara aykırılık olması halinde tüm yapı için bir malikin müracaat ederek hesaplanan meblağı ödemesi tüm yapı için bir adet yapı kayıt belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Bu durumda zemin tespit tutanağı ve diğer işlemler bu belge esas alınarak yapılacak.

Bağımsız bölüm bazında imara aykırılığı bulunan yapılarda müracaat nasıl yapılacak? 

Bu tür yapılarda aykırılığa konu her bir bağımsız bölüm için düzenlenen yapı kayıt belgesi ile müracaat edilecek ve zemin tespit tutanağı ve diğer işlemler bu belge esas alınarak yapılacak.


12 maddede imar barışına giren aykırılıklar!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön