27 / 04 / 2024

İmar barışında önemli süreler!

İmar barışında önemli süreler!

İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek? Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? İşte imar barışında önemli süreler...



Türkiye'nin imar sorununun çözülmesinin ve kaçak yapıların kayıt altına alınmasının hedeflendiği imar barışında, yapı sahipleri başvuruda bulunarak yapı kayıt belgesi alabiliyor. Yapı kayıt belgesi için başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

Bu belge alındıktan sonra yapı adına varsa para ve yıkım cezalarından vazgeçiliyor. Ayrıca bu yapıya su, elektrik ve doğalgaz abonelikleri bağlanabiliyor. Proje çiziminin yapılması ve diğer kat maliklerinin de onay vermesi halinde kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. 

Peki, imar barışının süresi nedir? İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek? Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? İşte imar barışında önemli süreler...

1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.

2-) İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek?

Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek.

3-) Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek?

Yapı kayıt belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

5-) 31 Aralık 2017 tarihinden önce imara aykırı olarak yapılmış olan ve ilgili belediyesi tarafından mühürlenen, yapı için de Yapı Kayıt Belgesi alınabilecek mi?

Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.

6-) Yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapıldığının tespiti mümkün olmadığından kontrol nasıl yapılacaktır?

Yapı Kayıt Belgesi müracaatı e-Devlet üzerinden beyan esasına göre yapılacak olup, yanlış bilgi verilmesi durumunda 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacaktır.

 

15 soruda imar barışında ödeme!
 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön