29 / 04 / 2024

İmar barışında para iadesi nasıl olacak?

İmar barışında para iadesi nasıl olacak?

İmar barışına başvuru esnasında bilgilerin yanlış ve fazla girilmesi durumunda ödeme de fazla yapılabiliyor. Peki, yapılan bu fazla ödemenin iadesi mümkün mü? İmar barışında para iadesi nasıl olacak?



İmar barışı başvurusu onaylanan vatandaşlar ödemelerini kendilerine SMS olarak gelen hesap numarasına yapabiliyor. Ödenecek bedel, bedel başvuru formunda beyan edilen bilgilere göre hesaplanıyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenirken; Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanır.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılıyor.

Başvuru esnasında bilgilerin yanlış ve fazla girilmesi durumunda ödenmesi istenen bedel de yüksek çıkabiliyor. Bu ödemeyi yapıp sonradan farkedenler iade olup olmadığını merak ediyor.

İmar barışında para iadesi 

Bu kapsamda imar barışında fazla ödeme yapanları ilgilendiren düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Peki, imar barışında para iadesi nasıl olacak?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli fazla ödenmiş ise, fazla ödenen kısmın iadesi için Müdürlüğe başvurulabilecek. 

Müdürlükçe yapı mahallinde inceleme yapılarak Bakanlık resmi internet sitesinden yayımlanan düzeltme formu iki nüsha olarak doldurulmak suretiyle müracaat sahibine iade edilecek tutar belirlenecek. 

Düzeltme formunun bir nüshası müracaat sahibinin talep dilekçesi ile birlikte resmi yazı ekinde iade işlemi yapılmak üzere il defterdarlık muhasebe müdürlüğüne gönderilecek. 

İade işleminden sonra yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek. Düzeltme formunun onaylı ikinci nüshası, fazla ödenen bedele göre verilen Yapı Kayıt Belgesinin ayrılmaz parçası kabul edilecek ve Yapı Kayıt Belgesi bu form ile birlikte hüküm ifade edecek.


İmar barışında eksik ödeme!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön