23 / 12 / 2024

İmar barışının sağladığı 6 fayda!

İmar barışının sağladığı 6 fayda!

İmar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi ile mevzuata veya ruhsata aykırı yapıların imar sorunları çözülüyor. İşte imar barışının sağladığı 6 fayda...



İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle; vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırarak vatandaşımızın imar sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

İmar barışına, vatandaş ve belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar, mahkemelerde süreçlerin uzaması, belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini gerçekleştirirken yaşanan zorluklar, vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamaları ya da kaçak kullanım yapmaları sebebiyle ihtiyaç duyuldu.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında oluyor. Ancak Kanun ile bazı istisnalar da getirildi. 

Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi, İstanbul Tarihi Yarımada, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi, Gelibolu Tarihi Alanda belirlenen yerler, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerindekiler, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar imar barışı kapsamı dışında olan yapılar olarak sıralanıyor.

İmar barışının sağladığı faydalar

1- Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlatabiliyor.

2-  İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

3-  Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor.

4- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

5- Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor.

6- Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebiliyor.

İmar barışına nasıl, nereden ve ne zaman başvuruluyor?

İmar barışında e-devlet üzerinden başvurulabiliyor. Başvuruların 8 Haziran'da başladığı imar barışında 31 Ekim 2018 tarihine kadar müracaatlar alınıyor. Bu kapsamda alınacak yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödeniyor.

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden

- Konutlarda yüzde 3,
- Ticari kullanımlarda yüzde 5,
- Karma kullanımlı yapılarda; konut ve ticari olarak kullanılan alanlar ayrı ayrı ve arsa payları da dikkate alınarak belirlenen katsayı ile çarpılması suretiyle hesaplanıyor. Bu belge yapı yıkılana kadar geçerli oluyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza e-devlet sistemini kullanarak başvuru yapılabilmesi konusunda bilgi ve destekte bulunuyor.

E-devlet üzerinden yapılacak müracaatta gereken bilgiler


1.) E-devlet şifresi

2.) Geçerli bir cep telefonu numarası

3.) Geçerli bir e-posta adresi

4.) Beyan edilecek yapının adresi

5.) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

6.) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

7.) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

8.) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

9.) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

10.) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

11.) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

12.) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön