27 / 04 / 2024

İmar planı dava dilekçe örneği!

İmar planı dava dilekçe örneği!

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini,diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı deniyor. İşte, İmar planı dava dilekçe örneği!



İmar planı dava dilekçe örneği!


İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı denir.


Varsa bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarını gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan ve genelde 1/25.000 ölçekli planlara nazım imar planı deniyor.


Tasdikli hali hazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren 1/1000 ölçekli planlara ise uygulama imar planı deniyor. 


Uygulama imar planlarının tamamı bir aşamada yapılabileceği gibi etaplar halinde de hazırlanabiliyor. Ancak, bu durumda etap sınırlarının varsa nazım planlar üzerinde gösterilmiş olması gerekiyor. 


Uygulama imar planlarında, yapı adaları içinde imar parselleri gösteriliyor. 

Uygulama imar planlarına uygun olarak parselasyon planları düzenleniyor ve bu planlar imar planlarının ayrılmaz parçası olarak karşımıza çıkıyor. 


Nazım imar planına aykırı olarak uygulama imar planında değişiklik yapılarak, bu değişiklik sonucunda komşu taşınmaza inşat ruhsatı verilmesi halinde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile inşaat ruhsatına karşı açılacak davada dilekçe örneği aşağıda yer alıyor.



Dilekçe örneği!


                                                                            Yürütmenin durdurulması istemlidir.

İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

                                                                                                                ………….

DAVACI………...….:

Adresi……………....:

VEKİLİ……….........:

Adresi……………....:

DAVALI……………:

TEBLİĞ TARİHİ.....:

Dava Konusu İşlem..: ............... İli, ........... il­çesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında/sayılarında kayıtlı olan taşınmazı  üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin  …/..../......tarih ve …/…. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işle­minin ve bu işlemin dayanağı olan ..../.../...... tarih ve ....../...... sayılı bele­diye meclisi kararı ile kabul edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar plânı değişikliğinin iptali ile işlemlerin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan za­rarlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.


OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:

Davalı idare belediye meclisinin ..../.../.... tarih ve ....../..... sayılı kararı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar plânı yapılmış ve imar plânına dayalı ola­rak ….. İli, ….. ilçesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapu­nun ….. pafta, ….. ada ve …..parsel sayısında/sayılarında kayıtlı bağımsız/hisseli olan taşınmaz üzerin inşaat yapılmak üzere yapı ruhsatı verilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesinde;

 “Nazım imar plânı, varsa bölge ve çevre düzeni plânlarına uygun ola­rak ha­lihazır haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiple­rini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğun­luğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkele­rini, ulaşım sistemlerini ve prob­lemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar plânlarının hazır­lanmasına esas olmak üzere düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan plândır.

Uygulama imar plânı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral du­rumu işlenmiş olarak nazım imar plânı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzeni, yolları ve uy­gulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntı­ları ile gösterilen plândır.” şeklinde nazım ve uygulama imar plânlarının tanımları yapılmıştır. Anılan Kanunun 6. maddesinde, plânlama kademeleri açıklanarak, “plânlar, kapsadıkları alan ve amaçları açısından; “Bölge Plânları” ve “İmar Plân­ları”, İmar Plânları ise “Nazım İmar Plânları” ve “Uygulama İmar Plânları” olarak hazırlanır. Uygulama imar plânları, gerektiğinde etaplar ha­linde de yapılabilir.” Hükmüne yer verilmiş, 8. maddesinin (b) bendinde ise, imar plânlarının, Nazım İmar Plânı ve Uygulama İmar Plânından meydana geldiği, mevcut ise bölge plânı ve çevre düzeni plân kararlarına uygunluğu­nun sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar plânlarının belediyelerce yapılacağı ve yaptırılacağı, be­lediye mecli­since onaylanarak yürürlüğe gireceği belirtilmiş, mad­denin devamında da, onaylanmış plânlarda yapılacak değişikliklerin de yukarıdaki usule tabi ol­duğu kurala bağlanmıştır.

Madde hükümlerinin birlikte değerlendirmesinden, 1/1000 ölçekli uy­gulama imar plânının onanlı 1/5000 ölçekli nazım imar plânına uygun ola­rak yapılması gerektiği, dolayısıyla, onaylanmış uygulama imar plânında yapılacak değişiklikle­rin de hiyerarşik olarak daha üstte bulunan mevcut onanlı 1/5000 ölçekli nazım imar plânına (yoksa nazım imar plânı niteliği taşıyan 1/2000 ölçekli imar plânına) iş­lenmesi suretiyle yasal prosedüre uy­gun şekilde üstte bulunan plân değişikliği onaylandıktan sonra 1/1000 öl­çekli uygulama imar plânı tadilatının belediye mecli­since onaylanarak yü­rürlüğe girmesi gerektiği açıktır. Bir başka değişle, imar plânı yapılması ve değişikliklerinde 3194 sayılı Yasanın 8/b maddesinde öngörülen yasal pro­sedüre uyulması zorunlu bulunmaktadır. Olayda ise bana ait taşınmazı kapsayan alanda imar plânı tadilatı ya­pılmış ise de, bu tadilat (değişiklik) yapılırken, üst ölçekli olan 1/2000 öl­çekli imar plâ­nında değişiklik kararı alınmamıştır.

Bu durumda, 1/2000 ölçekli nazım imar plânında değişiklik yapılma­dan, dolayısıyla 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesinde öngörülen usule aykırı olarak izlenen yöntemle sadece 1/1000 ölçekli uygulama imar plânında yapılan tadilatla taşınmazımın kullanılmasının daraltılmasına iliş­kin olarak yapılan imar plânı tadilatı işleminde hukuka uyarlık yoktur.

Böylelikle, dayanak imar plânı hukuka aykırı olduğundan bu hukuka aykırı olarak yapılan plân tadilatı ile oluşan uygulama imar plânına dayalı olarak verilen inşaat ruhsatı da hukuka aykırıdır.

Bu nedenle, hem inşaat ruhsatının ve hem de bu yapı ruhsatının da­yanağı imar plânı tadilatının iptali için işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

YASAL DELİLLER: 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer ilgili mevzuat, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu.


SONUÇ VE İSTEM: ............... İli, ........... il­çesi,............ Mahallesi, ......... Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında/sayılarında kayıtlı olan taşınmazı  üzerine inşaat yapılması için yapı ruhsatı verilmesine ilişkin  …/..../......tarih ve …/…. sayılı ………. Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünü işle­minin ve bu işlemin dayanağı olan ..../.../...... tarih ve ....../...... sayılı bele­diye meclisi kararı ile kabul edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar plânı tadilatının iptali ile idari işlemlerin uygulan­ması ha­linde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işle­min açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleştiğinden yürütmenin durdurulmasına,  yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesi gereğini arz ederim.                                        

                                      

TARİH

İSİM - İMZA


İmar Plan değişikliği ilgililere tebliğ edilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkuli.com


Geri Dön