27 / 04 / 2024

İmar planı değişikliği askı süresi!

İmar planı değişikliği askı süresi!

İmar planları; onay tarihinin ardından belediye başkanlığı tarafından belirlenen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında askıya çıkıyor. Peki, imar planı değişikliği askı süresi ne kadar? İşte tüm merak edilenler...



İmar planı değişikliği askı süresi!
İmar planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından oluşuyor. Kanun gereği kapsamında mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyeler tarafından yapılır veya yaptırılıyor. Belediye meclisi tarafından onaylanarak yürürlüğe giriyor. 

Bu planlar onay tarihi sonrasında belediye başkanlığı tarafından belirlenen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında askıya çıkıyor. Peki, imar planı askı süresi ne kadar? İşte imar planı değişikliği askı süresi...

İmar planı değişikliği askı süresi!

İmar planları bir ay süreyle eş zamanlı olarak açıklanıyor. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. 

Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyip kesin karar verliyor.

Belediye ve mücavir alan dışında kalan yerlerde yapılacak planlar valilik veya ilgilisince yapılır veya yaptırılıyor.

Valilik tarafından uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe alınıyor. Onay tarihi sonrasında valilikçe tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak açıklanıyor. 

Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. İtirazlar valiliğe yapılır, valilik itirazları ve planları onbeş gün içerisinde inceleyip kesin karar veriyor. Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabi oluyor. Kesinleşen imar planlarının bir kopyası, Bakanlığa gönderiliyor.

İmar planı değişikliği askı süresi!

İmar planı değişikliği askı süresi

İmar planı değişikliği askı süresi 1 ay olurken, TBMM'ye sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile imar planı ve plan revizyonlarının incelenmesi ve gereken değerlendirmelerin yapılabilmesi için belirlenen sürenin gerekli görülmesi hâlinde 3 ay daha uzatılabilmesi amaçlanıyor.

Askıya çıkan imar planları için yeni düzenleme!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön