26 / 11 / 2024

İmar planlarına motokurye güncellemesi! Park ve dinlenme alanları geliyor!

İmar planlarına motokurye güncellemesi! Park ve dinlenme alanları geliyor!

Türkiye'de sayıları gittikçe artan motokuryeler için Bakanlık Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. İşte detaylar...




Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında, imar planları düzenlenirken varsa ulaşım ana planı da dikkate alınarak, motosiklet ya da motorlu bisiklet olarak nitelendirilen motokurye araçlarının park veya şarj edilebileceği, motokuryelerin kısa süreli dinlenebilecekleri alanlar olacak.

Söz konusu alanlar, her bir araç için 1 metreye 2 metre ebatında olacak şekilde düzenlenecek. 11 Mayıs tarihi itibarıyla yürürlüğe giden düzenleme kapsamında, gerekli ulaşım trafik etütleri yapılacak. 

Bundan sonra hazırlanan imar planlarında, motokuryelerin park alanlarında “motorsiklet” simgesi yer alacak.

BAKAN KURUM AÇIKLAMIŞTI!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuya ilişkin müjdeyi geçtiğimiz gün vermişti. 

Kurum, moto kuryelerle sıkça karşılaştıklarını ifade ederek "Evde bir ihtiyacımız olsa, bir hastamız olsa ilaca ihtiyacımız olsa, evde yiyecek, içeceklerle ilgili bir eksiğimiz olsa yemek siparişi versek hep moto kurye kardeşlerimiz bu hizmeti veriyorlar" dedi.

İstanbul'da şu an 250 bin moto kuryenin olduğunun bilgisini veren Kurum, Moto kuryelerin dinlenebilmesi, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yeni yapılacak tüm imar planlarında yol kenarlarında dinlenme alanları ayıracaklarını belirtti.

İlk uygulamanun Tuzla'da başlayacağını belirten Kurum, "İstanbul'daki 250 bin moto kurye evladımız için yol kenarlarında yeni cepleri açıyoruz, ilk pilot uygulamasını Tuzla'dan başlatıyoruz" diye ifade etti.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, planlı alanlar imar yönetmeliğinde düzenlemeye giderek içinde konut olan vinaların zemin katlarında konut dışı fonksiyonların yapılabilmesinin belirli şartlara bağlandığını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, planlı alanlar imar yönetmeliğinde düzenlemeye gidildi. Bu doğrultuda, içinde konut yer alan binaların zemin katlarında konut dışı fonksiyonların yapılabilmesinin belirli şartlara bağlandığı açıklandı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan planla, alanlar imar yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesine ilişkin yönetmeliğe göre, konut amaçlı binaların zemin katlarında konut dışı fonksiyonların uygulanabilmesi amacıyla; bu fonksiyonların yer aldığı zemin kat yüksekliğinin 4.50 metreden az olması, yapının tasarımında Türkiye bina deprem yönetmeliğindeki A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemlerin kullanılması, kısa kolon olmaması, asma kat ve binada kapalı çıkma yapılmaması şartlarının tamamının sağlanması zorunlu tutulacak. 

0 TL doğalgaz faturaları için son dakika açıklaması geldi! Bu kişiler resmen fatura ödemek zorunda kalacak!

Memur maaşı ne zaman 22 bin TL olacak? Yeni ayda hesaplara ne kadar maaş yatırılacak?


Geri Dön