05 / 05 / 2024

İmar planlarında haksızlıklar yapılıyor!

İmar planlarında haksızlıklar yapılıyor!

İSTER iktidardaki partinin belediyeleri olsun ister muhalefet partilerinin ellerinde olan belediyeler olsun fark etmiyor , belediyelerin tamamında imar planlan yapılırken büyük haksızlıklara neden olan adaletsiz uygulamalar yapılmakta.



İSTER iktidardaki partinin  belediyeleri olsun ister muhalefet partilerinin ellerinde olan belediyeler olsun fark etmiyor , belediyelerin tamamında imar planlan yapılırken büyük haksızlıklara neden olan adaletsiz uygulamalar yapılmaktadır. Türkiye de çok partili döneme geçilirken o dönemlerde ülkemizde komünist partisi de kurulmuştu, Ancak söylemlerinden dolayı bu partiye yasak konmuştu. O dönemde komünist partisinin parolası halka eşitlik ve adalet dağıtmaktı eşitlikten 11e anladıklarının geniş açıklamasında ise zenginden alıp fakirlere dağıtarak onları da zenginleştirmek diye kendi politikalarını lıalka anlatmaya çalışıyorlardı. 


O zaman komünistlerin ve sosyalistlerin gözleri zenginlerin mallarındaydı, komünist ve sosyalistlerin yaptıkları sokak gösterilerinde apartmanların balkonlarından kendilerini izleyenlere sol kollarını havaya kaldırarak yakında buraları bölüşeceğiz o balkonlarda bizler oturacağız diye haykırdıklarını gördük. Ralunetli Bülent Ecevit in ortanın solu politikasını da böyle yorumlayan sosyalist köşe yazarları vardı, o zaman.

Günümüzde bu çarkın tersine dönmeye başladığını görüyoruz. şimdi siyasete bulaşan insanlar fakirlerin ellerindeki arazileri arsaları varlıklı parası olan ailelere yamamak için ellerinden geleni yapıyorlar, parlamento kentsel dönüşüm yasası çıkardı bu yasa aslında halkı gecekondulardan kurtarmaya yönelik olarak çıkartıldı. 

Ancak uygulamalarda büyük haksızlıklar yapılıyor, fakir insanların ellerindeki evler düşük değerlerle ellerinden alınıyor. Aldıkları para ile oturacak bir ev alamıyorlar ve yerlerinden yurtlarından uzaklarda perişan olanlar vardır, yasa böyle söylemiyor. 

Bu fakir insanların ve ailelerin babalaruıdan kalmış bağ ve bahçelerine belediyeler iıııar planlarında okul alanı, ovun alanı, yol, yeşil alan, otopark alanı gibi sosyal donatıları işliyorlar 11e zamanki bu arazi ve arsalar varlıklı ailelerin kullandıkları emlak komisyoncusu aracıları ile ölü fiyatlarla ellerine geçince işte o zaman belediye meclisleri devreye giriyor ve buralarda imar tadilatları yapılarak yüksek yoğunluklu yapı alanlarına dönüştürülüyor, böylece kapitalizmin acımasızca dönen çarklarının arasında alt gelir grubundan olan insanlara büyük haksızlıklar yapılıyor, şimdi ülkemizde çark tersine dönmeye başladı fakirden alıp zengine rant sağlama dönemi başlamıştır, Ama böyle devam edemez etmemelidir de. 

Kurulacak hükümet bu haksızlığa son verecek yasal düzenlemeleri acilen yapmalı belediyeler iıııar planlanın yaparken halka açık olarak yapmalıdırlar. 

Valiler, kaymakamlar ve kent konseyleri şehir planlarını halkın adına yakından irdeleıııeli ve lıalkm aleyhine olan iıııar düzenlemeleri valiliklerce veto edilmelidir. 


Ankara Güçlü Anadolu


Geri Dön