27 / 04 / 2024

İmar planlarındaki gecikme konut piyasasını sarstı! Bu kentte fiyatlar Miami'yle yarışıyor!

İmar planlarındaki gecikme konut piyasasını sarstı! Bu kentte fiyatlar Miami'yle yarışıyor!

Depremin ardından yaşanan göç ve imar planlarındaki gecikme Mersin'de konut sıkıntısı yarattı. Vatandaş konuta erişimde zorluk yaşarken sektör temsilcileri konuyu değerlendirdi.



Pandemi döneminde dünyada artan konut fiyatları Türkiye'de ekonomik krizle birlikte 'barınma' sorununu ortaya çıkardı. Konut kiraları yurttaşın gelirini aşarken, konut satın almak ise alt ve orta gelir sahibi vatandaş için oldukça zorlaştı. Özellikle büyük şehirlerde konut fiyatları, dünyada pahalılığı ile bilinen ülkeleri dahi geride bıraktı. Mersin de konut fiyatlarıyla o iller arasında yerini aldı.

Artı Gerçek'in haberine göre, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi, konutta yaşanan krize karşı "Burada Herkes Kazanır" başlık seminer gerçekleştirdi. Oda Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, deprem sonrası oluşan göç ve imar planlarının gecikmesi nedeniyle Mersin’de orta ve alt gelir seviyesindeki kişilerin konut sıkıntısı yaşamaya başladığını aktardı.

İmar planlarındaki gecikme konut piyasasını sarstı! Bu kentte fiyatlar Miami yle yarışıyor!

MERSİN'DE KONUT FİYATLARI MİAMİ'Yİ KATLADI

Mersin'deki konut fiyatlarını Miami ile karşılaştıran Bucuge, “Konut fiyatlarının dünyadaki karşılaştırması gayri resmi olarak Miami’deki bir villa ile yapılır. Miami’deki villa 1 milyon dolar. Ne oldu da Mersin’de Miami’nin üzerine çıktık? Burada 250-300 metrekarelik villa için 30 milyonları duymaya başladık" diye konuştu.

Konutların satış ve kira bedellerinin halkın satın alma gücünü aştığını belirten Bucuge, gerek hükümet gerekse yerel yönetimlerin sosyal konut projeleri üzerinde daha çok durması gerektiğini belirtti.

Konut fiyatlarının suni olduğuna vurgu yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de "Ekonomik dengeler, pandemi, siyasi gerilimler, seçimler, ekonomiyi alt üst etti. Biz de mustaribiz, vatandaş da. Şimdi kim, kaç paraya, ne satıyor herhalde kimse farkında değil. Büyük dengesizlik var diye konuştu.

İmar planlarındaki gecikme konut piyasasını sarstı! Bu kentte fiyatlar Miami yle yarışıyor!

SOSYAL KONUT SORUNU VAR

Mersin’de konut yapacak arsa sorununun aşıldığını anlatan Seçer, Mersin’de sosyal konut sorunu olduğunu ve bütün meselenin bu olduğunu aktardı.

Bu kadar dengesizlik olmaz diyen Seçer, "Gelir dağılımı, adaletsizlik, gelir gidere yetmiyor ama fiyatlar da tamamen köpük fiyatlar. Bunların zaman içinde dengeye oturacağını düşünüyorum" dedi.

İkinci dönem belediye başkanlığında sosyal konut projelerine imza atacağını anlatan Seçer, "Belediyeler sosyal konut yapıp satmaz, kiraya da verebilir. Bunun modelleri var. Bu konuda da arkadaşlar çalışıyor. Yapalım bin, 2 bin, 5 bin sosyal konut, belediye olarak bunları kiraya verelim, biraz rahatlatalım. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

İmar planlarındaki gecikme konut piyasasını sarstı! Bu kentte fiyatlar Miami yle yarışıyor!

MERSİN SİLİFKE’DE VİLLA 30 MİLYON TL

Mersin’de satılık villa ilanlarına bakıldığında şehir merkezindeki villaların 5 ila 10 milyon Türk Lirası arasında satıldığı görülüyor. Yaylalara ve deniz kıyısına gidildikçe fiyatlar 10 milyon Türk Lirasını geçiyor.

Nükleer santrale yakın ilçelerden olan Silifke’de fiyatı 30 milyon lirayı geçen villalar bulunuyor. Bu rakamlarla Miami’de ortalama bir villa almak da mümkün.

Türk yatırımcılara yönelik hizmet sağlayan emlak sitelerinin ilanlarına göre Miami’de villa tipi konutlar 1 milyon dolar ile 5 milyon dolar arasında değişiyor.

Dia Centro satışta! Yeni proje!

VN Kartal konut projesi lansmana özel fiyatlarla satışta!

Firuzköy Villaları Aralık'ta teslim! Özbey İnşaat'tan Avcılar'a 16 adet dubleks villa geliyor! 


Geri Dön