02 / 05 / 2024

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

Asrın felaketi olarak belirtilen depremler sadece 11 şehri yıkmakla kalmadı, aynı zamanda konut piyasasını da derinden sarstı...



Deprem 11 şehri yıkmakla kalmadı, aynı zamanda konut piyasasını da sarsıyor. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, bu piyasada yaşanan depremin bir sebebinin de  Maraş-Hatay depreminden kaynaklı göç ve konutların yıkılması da diğer nedeninin de deprem korkusu olan bölgelerde ikamet değiştirme, il içinde taşınma, hatta şehirden şehre göç etme talebinden kaynaklandığını yazdı.

Köşesinde "Kiralarda yaşanan deprem" başlıklı bir yazı kaleme alan Abdurrahman Yıldırım depremin etkili olacağı bölgelerden, çok katlı binalardan, eski binalardan kaçış eğilimine karşı, zemini depreme dayanıklı bölgelere, yeni yapılmış binalara, kent çevresi ile az katlı konutlara yönelme olduğunu belirtti.

En başta İstanbul’da başlayan bu hareketliliğin emlak piyasasını karıştırdığını ve ve canlandırdığını belirten Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, kiraları ve fiyatları da yükseltici etki yaptığını da kaydetti.

Yazısında "Depremin olduğu şehirlerden yaşanan yoğun göç ki, 1 milyon civarında hanehalkı olarak tahmin ediliyor, öncelikle yakın şehirlere, sonra büyük şehirlere yöneldi. Yakınlarının, tanıdıklarının yanına gelenlerin önümüzdeki dönemde kiralık veya satılık konut talebi yaratacağı tahmin ediliyor." diyen Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, konut stokuyla ilgili de önemli değerlendirmeler yaptı.

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

KONUT STOKUNDA YARIM MİLYON AZALMA

Yine deprem bölgesinde son verilere göre yıkılan ya da acil yıkılması gereken, ağır hasarlı bağımsız birim sayısı 520 bine yükseldiğini belirten Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, orta hasarlılardan bazılarının da yıkılması kararı çıkabileceğini ve yeni inşa edilmesi gereken konut sayısının daha artabileceğini söyledi.

Türkiye’de bir senede yaklaşık 600 bin ilk el konut satıldığı dikkate alınırsa konut stokunda buna yakın bir azalma yaşandığını belirten Abdurrahman Yıldırım, deprem bölgesinde yeni konutlar bir yıl veya 1.5 yılda inşa edilirken bu sırada ülkenin başka yerlerinde inşaat faaliyetlerinin de ister istemez azalacağını söyledi. Yazısında hem bazı malzemelerin tedarikinde yaşanacak zorluklardan hem de işçilikten dolayı başka bölgelerin inşaat faaliyetlerinin doğal olarak hız keseceğini, kesmezse bile işçilik ücretleri ve malzeme fiyatlarının çok yükseleceğini kaydeden, Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Bu açıdan bakıldığında depremle beraber Türkiye’nin konut stoku bir iki yılı kapsayan dönemde artamayacak ve bu da fiyatlar üzerinde baskı yaratmaya adaydır." ifadelerini kullandı.


Geri Dön