Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!
Asrın felaketi olarak belirtilen depremler sadece 11 şehri yıkmakla kalmadı, aynı zamanda konut piyasasını da derinden sarstı...
YENİ KİRALARDA YÜZDE 173.5 ARTIŞ
Beş sene önceye kadar Türkiye’de konut fiyatları yıllık kira toplamının yaklaşık 15 katı olduğunu belirten Abdurrahman Yıldırım, son olarak fiyatlar ve kiraların 20 katına çıktığını yani konutun 20 senelik kirası ile konutun kendisinin satın alınabildiğini kaydederek, "Ancak konut fiyatlarının daha hızlı yükseldiğini ve kiraları da yukarı çektiğini belirtelim." ifadelerini kullandı.
TÜİK’in hesapladığı kira endeksine göre ocak ayı itibariyle yıllık artışın yüzde 57 düzeyinde olduğunu ve bu endeksin toplam kiraları ve halen ödenmekte olanları kapsadığından yeni kiralamaları iyi yansıtmadığını belirten Abdurrahman Yıldırım,. mevcut kiralara da temmuz ayına kadar yüzde 25 sınırı getirildiğini kaydetti.
➔Sahibindencom’da yer alan ilanlardan BETAM’ın hesapladığı kira endeksinin de son bir senede Türkiye ortalamasında yüzde 173.5 arttığını kaydeden Abdurrahman Yıldırım, "Kiralık ilanlarından hesaplandığından bu endeks sadece yeni kiralamaları kapsıyor. Konut fiyat artışı da yüzde 167.8 düzeyiyle yeni kira artışına çok yakın." ifadelerini kullandı.
Konut fiyat artışının lideri durumundaki Antalya'nın kira artışında da yüzde 262’lik oranla ilk sırada yer aldığını ve bu ilin ilk sırada olmasının büyük ölçüde yabancıların emlak sektörüne ilgisinden kaynaklandığını da kaydeden Abdurrahman Yıldırım, kira artışında yüzde 218 ile ikinci sırada bulunan Trabzon için, hem yabancı etkisinden hem arsa yokluğundan dolayı konut arzının kıt olmasından söz edilebileceğini söyledi.
Abdurrahman Yıldırım'ın yazısının devamı şu şekilde:
DEVLETİN YAPMASI GEREKEN
➔Bir yıl içerisinde yüzde 100’ü geçen oranda maaş ve ücret artışı duymadım. Dolayısıyla kiralık konut bulmak, kirayı ödemek artık çalışanlar için çok daha büyük ödeme ve fedakarlık gerektiriyor.
➔Bu durumda hanenin diğer harcamalardan kısması veya kirası daha düşük başka semtlere, konutlara, şehirlere göç etmesi zorunlu oluyor.
➔Bu zorunluluğa son olarak deprem korkusunun ve can güvenliğinin eklenmesi ise tersine göçü hızlandırıcı etkiler yapabilir.
➔Fakat burada devletin devreye girmesi, sanayinin göçünü de teşvik etmesi ve zorlayıcı olması gerekiyor. Çünkü iş ve aş bir yerde, yaşam 100’lerce kilometre uzaklıkta başka bir yerde olmaz.
➔Başta İstanbul olmak üzere şehrin yükünü ve yoğunluğunu hafifletmek, depremde karşılaşılacak can ve mal kaybını azaltmak, bölgesel gelişmişlik farklarını törpülemek açısından da bu durum ayrıca bir zorunluluk.
➔Seçime yaklaştığımız bu dönemlerde siyasi partilerin bir deprem politikası ortaya koymalarında ve barınma sorununa çözüm getirmelerinde büyük fayda görüyoruz.