27 / 07 / 2024

İmar uygulamalarında bedelsiz gayrimenkul devri!

İmar uygulamalarında bedelsiz gayrimenkul devri!

Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında 3030 Sayılı Kanunun Uygulanması İle İlgili Yönetmelik hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait gayrimenkuller Maliye ve Gümrük Bakanlığı kararı ile bedelsiz olarak terkedilebiliyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İmar uygulamalarında bedelsiz gayrimenkul devri!

18603 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında 3030 Sayılı Kanunun Uygulanması İle İlgili Yönetmelik hükümleri arasında imar uygulamalarında bedelsiz gayrimenkul devri ile ilgili esaslara da yer veriliyor.


Yönetmeliğe göre, kamu kurum ve kuruluşlarına ait gayrimenkuller görev alanları itibariyle büyük şehir ve ilçe belediyelerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı kararı ile bedelsiz olarak terkedilebiliyor.


İmar uygulamalarında bedelsiz gayrimenkul devri yönetmeliği..

Madde 12 - İmar ve yol istikamet planlarında belediyelerin yol, meydan, otopark, park, yeşil saha, çocuk bahçesi, Pazar yeri, gibi umumi hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda ve imar uygulaması sırasında yapılmak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarına ait gayrimenkuller görev alanları itibariyle büyük şehir ve ilçe belediyelerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı kararı ile bedelsiz olarak terkedilebilir ve tapu kaydı terkin edilir.


Bu terk ve terkin işleminin yapılabilmesi,  

a) Umumi hizmetlere ayrılan alanlarda yapılacak imar uygulamaları ile ilgili olması,

    

b) İlgili büyük şehir ve ilçe belediyelerince, konu ile ilgili imar uygulaması sırasında talepte bulunulması,

    

c) Maliye ve Gümrük Bakanlığınca gerekli kararın verilmesi, Şartına bağlıdır.

    

Ulaşım ve Trafik, Yol ve Meydanlar

Madde 13 - Büyük şehir dahilindeki meydan, bulvar, cadde ve anayolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımlarını sağlamak ve kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek görevi büyük şehir belediyelerine aittir.

    

Bu cümleden olarak büyükşehir belediyeleri; 

A - 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan tanımlar çerçevesinde bu Kanunun Belediyelerin trafiğe ilişkin görev ve yetkilerini düzenleyen 10 uncu maddesinde yazılı görevleri yapar ve yetkileri kullanarak hizmetleri yürütür. Bunlardan:

    

a) Şehiriçi karayolu yapısını, trafik düzen ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurur,

    

b) Gerekli görülen yol ve kavşakları düzenler, sinyalize eder ve işaretler.

    

c) Açık ve kapalı park yerleri, alt ve üst geçitler yapar, yaptırır, açar veya açtırır.

    

d) Trafik düzen ve güvenliği ile ilgili her çeşit işaretlerin yapılmasını ve yerlerine konulmasını, yer işaretlemelerinin çizilmesini ve devamlılığını sağlar,

    

B - Bu kanunun, karayolu kenarındaki yapı ve tesislerle ilgili olarak 17 nci maddesi delaletiyle 18 inci maddesinin ve diğer maddelerin belediyelere verdiği görevleri yerine getirir.

    

C - Meydan, bulvar, cadde, yol ve sokak isim numaraları ile bunlar üzerindeki binalara numara verilmesi işlerini yürütür.

    

D - Yapım, bakım ve onarımı kendisine ait olan meydan ve yolların alt ve üstleri ile tabii eklentileri olan yaya yolları üzerindeki her türlü tasarruf hakkını kullanır ve bu konularda kanunlarla verilen diğer görevleri de yapar.



Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Yönetmelik!


Geri Dön