İmar

İmar yasasına takılanlar tek tek anlattı: 'İmar yok, kümes bile yapamıyoruz, çözüme bekliyoruz!'

İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri, yaşadıkları sorunları tek tek anlattı ve çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...

İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri, sık sık seslerini duyurmak için açıklamalar yapıyor. 2014 senesinde hayata geçirilen Büyükşehir Yasası'nın ardından, köylere, mahalle statüsü tanındı. 

Büyükşehir yasasıyla beraber, büyükşehirdeki köylerin mahalle statüsüne geçtikten sonra yaşanan mağduriyetler İmar Yasasına Takılanlar Derneği tarafından paylaşılıyor. 

Habertürk Gazetesi'nden Esra Toptaş'ın haberine göre; İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri, artık köylülerin ahır ya da samanlık yapmaları halinde kentlerle aynı yasaya tabi olduğuna dikkat çekerek, "Tabii geçmişte inşa edilmiş ahırlar, samanlıklar ya da çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların yaptığı bir göz yerler dahi kaçak hale geldi" açıklamasında bulundu. 

Peki İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyelerinin talepleri neler? İşte o açıklama...

İmar yasasına takılanların talepleri şu şekilde: 

1. Köyümüzde ne ne ahır ne de malzemelerimizi koymak amacıyla bir depo yapabiliyoruz. Köylü ne yapabilir?

2. Köylü çözüm istiyor, ya mahalle mahalle ilan edilen köyler ya tekrar köy statüsüne dönsün ya da köylünün arazisine imar verilerek, planlar yapılsın.

3. İzmir’den yazıyorum. Hayvanlarımız için ahır inşa edemiyoruz. Bir gözlük depomuz bile olamıyor. Bu şekilde köylerde yaşamayı nasıl sürdüreceğiz?

4. Ordu’ya 120 kilometre, Ünye ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki köydeki kırsaldaki evimize yıkım ve idari ceza kararları geldi ahır yaptığımız için...

5. Kentlerde onlarca katlı evlere izin verilirken köylerde halkın bağ konutları, köy evleri,güvenli bağ bahçe evlerine izin sunulmuyor…

6. Köylü ne yapsın, imar yok çocuğu evlenecek konut yapamaz, herkes şehirlere mi taşınsın? Toprağı kim ekecek? İmar planı yok, kadastro çalışmaları bulunmuyor.

7. Büyükşehirde barınamıyoruz, köyümüze dönmeyi istiyoruz ancak kendi yerimize 1 göz ev inşa edemiyoruz. Nasıl barınacağız ve tarım yapacağız? Acil imar düzenlemesi talep ediyoruz.

8. Köyler mahalle haline gelinde, imar uygulaması olmayan köylerde köylü kümes dahi yapamaz duruma geldi…

9. Köyümüzde imar yok, olmaması sebebiyle de tek katlı konut yaptık başımıza gelmeyen kalmadı yıkım, hapis cezası, para cezası… Çözüm talep ediyoruz...

Mağdur ev sahibi: Kiracım iki yıldır ihtiyaç sebebiyle tahliye etmiyor, üstelik kendisinin kirada iki evi var!

65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı zamları tek tek açıklandı! Kime, ne kadar yatacak? Şimdi rakamlara bakın

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...