02 / 05 / 2024

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...

Son zamanlarda artan kredi faizi oranlarından dolayı 'Ortak konut kredisi'ne ciddi talep oluşmakta. Buna göre, bu tarz kredi türünde 5 kişiye kadar ortak kredi çekilerek konut alınabiliyor. Böylece, 3 milyon liralık bir evin aylık ödemesi 20 bin lira oluyor.



Bankaların yüksek konut kredi faiz oranları, ipotekli konut alımlarını düşürdü. Buna göre, 2023'te satılan 1 milyon 225 bin konutun sadece 177 bini, ipotekli konut satışları oluşturmaktadır. Oysaki 2015-2020'de ise toplam satışların yüzde 40'ını kredili alımlar oluşturmaktadır. Piyasadaki konut alım talebini gören bankalar ise tüketiciler için 'kolay ödemeli' yeni kredi kampanyalarını açıklamış durumda. Buna göre, Ziraat Bankası bir süre önce 'Ortak Konut Kredisi' kampanyasını kamuoyuna duyurmuş oldu.  Bu kampanya ile düzenli gelire sahip olan en az iki, en fazla beş kişi ortak kredi ile tek ev sahibi olabilecekler.

PEKİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Ortak konut kredisi, birden fazla olan kişilerin beraber konut satın almak için bankadan aldığı kredi şeklidir.  Bu kapsamda da birden çok kişi gelir beyanı kullanarak, fazla miktarlardaki taksitleri kolayca ödeyebilmektedir. Kredi miktarı, alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz şirketleri tarafından düzenlenen ekspertiz raporundaki değer üzerinden hesaplanır. Krediye konu olan gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görüldüğünde banka tarafından ek teminat istenebilir.

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi'nin haberine göre; 120 ay vadeli 3 milyon lira miktarında bir kredi çekildiği zaman aylık taksit ödemesi ise 102 bin lira oluyor. Toplam ödemede ise 12 milyon lira çıkıyor. Bu kredinin 5 kişi tarafından paylaşılması halinde her bir ortağın aylık taksit ödemesi 20 bin liraya tekabül etmektedir.

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...

KREDİ ŞARTLARI NELER? VE NASIL ALINIYOR?

Bankalar, kredi başvurusunda bulunan her bireyin gelir durumunu değerlendirir. Toplam gelir, kredi alabilme şartlarını karşılama açısından önemlidir. Ortak kredi kullanıldığında, konutun tapusu ortaklar arasında paylaşılır. Ortak kredi kullanan bireyler, kredi borcunun tamamından müştereken sorumlu olurlar. Bankaların ortak kredi verirken uyguladıkları şartlar ve faiz oranları değişkenlik gösterebilir. Bazı bankalar ortak kredi için ek masraflar talep edebilir.

BU KREDİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELER?

Bu kredi, bireyler tek başlarına başvurduklarında elde edemeyecekleri yüksek kredi limitlerine ulaşabiliyorlar. Mevcut konut faizleri nedeni ile fazla taksit ödemeleri ortaklar arasında da bölüşüldüğü zaman bütçeleri de çok fazla etkilememektedir. Ortak konut kredisi başvuruları, tek başına başvurulara göre genellikle daha hızlı ve daha kolay bir onay sürecinden geçmektedir.

Dezavantajları ise; bakıldığında en büyük risk, borç sorumluluğudur. Kredi ortaklarından biri ödemelerini yapamazsa, kalan ortaklar borcun tamamından sorumlu olurlar. Bu, beklenmedik finansal yükler anlamına gelebilir. Ortak kredi kullanımı, bütün ortakların kredi skorlarını etkileyebilir. Öte yandan kredi ödemelerinde gecikme yada herhangi bir eksiklik olursa, bu durum bütün ortakların kredi geçmişi olumsuz yönde etkiler.

0.69 faizli konut kredisi hesaplama Nisan 2024! 750 bin, 1.5 milyon TL ve 2 milyon TL'nin aylık taksiti kaç TL?

Ziraat Bankası'ndan 0.99 faiz ile 1.5 milyon TL konut kredisi imkanı!

Konut kredisi faiz oranları yine değişti! 2,5 milyon TL'nin aylık taksit ödemesi ne kadar? İşte banka banka o oranlar!

Konut kredisi hacmi 400 milyar TL'ye dayandı!


Geri Dön