23 / 11 / 2024
fuzul

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.




Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye'de inşaatın kurallarını baştan yazacak olan İmar Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin ardından, şehirler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı bu yönetmelik çerçevesinde kendi kurallarını belirlemeye başladı. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destek verdiği Şehircilik Şurası'nın hedeflerinden biri olan her ilin kendine özgü kurallarının olması şartı, yavaş yavaş uygulamalara geçiyor. Bu kapsamda ilk adım da İstanbul'dan geldi. İstanbul için dikkat çeken karar ise kot farkına yönelik oldu. Yeni imar yönetmeliğiyle birlikte kot farkı olan parsellerdeki inşaatların da kademeli olmasına karar verildi.

 

İstanbul'da yoldan kot alıp az katlı gözüken ancak meyilli olan arazilerde daha fazla kata sahip olan binalarında önüne geçilmiş olacak. Örneğin, yoldan bina 4 katlı gözükürken, tamamında 6 kata sahip olamayacak. Kot farkından ortaya çıkan 2 kat kademelendirilecek ve teraslı gibi gözüken 2 kat olarak hayata geçirilecek. Sektör temsilcileri bu uygulamanın kentsel dönüşüm projelerinde yapıldığını söyleyerek, bundan sonra proje geliştirirken kot farkını da dikkate alacaklarını açıkladı.

 

TERAS GÖRÜNÜMLÜ KADEME


İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

 

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, düzenlemenin doğru bir uygulama olduğunu ancak aynı yükseklikteki binada bunu uygulamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Elmas konuyla ilgili olarak, "10 kata kadar olan binalarda olabilirken, 30 katlı binada uygulanması kolay olmayabilir" dedi. Elmas, "Yol kotundan aşağı doğru meyilli arazilerde 3.5 metreden fazla kot farkı varsa arkadan kademe yapılma mecburiyeti getirildi. Örneğin, Kağıthane'de eğimi fazla araziler vardır ve yoldan kot alır. Artık binalar kot farkından dolayı dümdüz inşa edilemeyecek. Örneğin, 8 katlı bir bina önden 5 arkadan 8 kat gözükmeyecek, 3 katı teraslı gibi gözükecek" diye konuştu.

 

STÜDYO DAİRE SEKTÖRÜ ZORLAMAZ

Yönetmeliğe göre İstanbul'da artık 1+0 yani stüdyo daire yapılamayacak. Mevcut inşa edilmiş ve inşaatı devam eden stüdyo dairelerle ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmazken, bundan sonra ruhsat alacak projelerde stüdyo daireler de tarihe karışmış olacak. Stüdyo daireleri inşa etmemenin sektöre bir şey kaybettirmeyeceğini belirten konut üreticileri, stüdyo üretiminin toplam stok içerisinde çok az bir orana sahip olduğunu, 1+1 daire inşasına devam edeceklerini belirtti.

 

METREKARELER KÜÇÜLÜYOR

İstanbul'da daire içi genişliklerinin eski yönetmeliğe uygun olarak kaldığını söyleyen Altan Elmas, "Bakanlığın yönetmeliğinde koridorlar, oda enleri genişletilmişti. İstanbul'da eski rakamlar bırakıldı. Burada metrekareleri büyütmek yerine küçülterek yapmalıyız. İsraf toplumu olmamalıyız. Milyonlarca konut ihtiyacımız var. Metrekareleri büyütürsek fiyattan dolayı alım zorlaşır" dedi.


İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

 

SEKTÖR İÇİN SEVİNDİRİCİ

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise  imar yönetmeliğinin İstanbul şartlarına uygun hale getirilerek adapte edildiğini söyledi. 


İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

 

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise konuyla ilgili olarak, "İstanbul için yapılan bir artı, diğer şehirlerde de beklenti yaratıyor. İnşaatta kuralların standarda bağlanması tüm sektörün istediği bir hareketti. Belirsizliklerin ortadan kalkması açısından da son derece sevindirici bir karar" diye konuştu.


Geri Dön