12 / 05 / 2024

İmar Yönetmeliği'nde son dakika! Tek tek değişiyor: Bitişik yapılara, çıkmalara, zemin dükkanlarına düzenleme!

İmar Yönetmeliği'nde son dakika! Tek tek değişiyor: Bitişik yapılara, çıkmalara, zemin dükkanlarına düzenleme!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlandığı belirtildi. İşte ayrıntılar... 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde atacağı yeni adımlar şu şekilde: 

KAPALI ÇIKMALAR: Hazırlanan taslağa göre içerisinde konut olan ve zemin artı 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması mümkün olmayacak. 

Kapalı çıkma yapılamaması sebebiyle emsal haklarının kullanılamaması durumunda; ön bahçe mesafesi 5 metre ve üzeri olan parsellerde, emsal ve taban alanı içerisinde kalmak ve yola 4 metreden fazla yaklaşmamak şartıyla ön bahçeye 1 metre taşmaya izin verilecek. Bitişik nizam parsellerde yapıların bitişik olan parsel sınırına 15 santimetreden fazla yaklaşma yapılamayacak. 

İmar Yönetmeliği nde son dakika! Tek tek değişiyor: Bitişik yapılara, çıkmalara, zemin dükkanlarına düzenleme!

ZEMİNDEKİ DÜKKANLAR: İçinde konut olan binaların zemin katlarında, zayıf kat etkisi oluşturan yüksek ticari fonksiyonlar ile ilgili yeni kurallar koyulması planlanıyor. Bu kapsamda, ticari zemin kat yüksekliği 4.50 metreyi aşamayacak. 

Yapının tasarımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde olan A14 ve A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak ve kısa kolon oluşturulmaması, asma kat yapılamaması, binada kapalı çıkma yapılmaması koşullarının tamamanın sağlanması zorunlu tutulacak. 

BİTİŞİK NİZAM YAPILAR: Bu binaların arasında; 2 kata kadar olan binalar için 3 santimetre, üzerindeki her kat için 1 santimetre olacak şekilde derz boşluğu bırakılması zorunlu sayılacak. 

MÜHENDİS YETKİLERİ: Yeni mezun inşaat mühendisinin hazırlayabileceği statik projeler zemin artı 4 kata kadar kısıtlandırılacak. Zemin artı 4 kat ila 8 kat arası statik projeleri hazırlamak için en az 3 sene, 8 kat üzeri projeler için ilave olarak en az 5 sene tecrübe ile yapı veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları gözetilecek. 

Çeyrek altın rekor kırdı! En fazla üretilen altın oldu! Tam tamına bu kadar çeyrek üretildi!

Emlak Konut GYO ve THY'den Arnavutköy'e 14 bin konutluk proje geliyor! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 


Geri Dön