28 / 04 / 2024

İmarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü?

İmarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü?

Ev yapıları, İmar Kanunu gereğince imarı olan arsalar üzerinde inşa edilebiliyor. Peki, imarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü? İmarı olmayan arsaya ev yapılırsa ne olur?



İmarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü?

Ev inşaatları, İmar Kanunu gereğince imarı olan arsalar üzerinde inşa edilebiliyor. İmarlı arsa üzerinde yapılan evin kullanılması için iskan belgesi alınıyor. İskan belgesi, projesine ve imar mevzuatına uygun olmayan yapılara verilmiyor.


Peki, imarı olmayan arsaya ev yapmak mümkün mü? İmarı olmayan arsaya ev yapılırsa ne olur?


Arsa, belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçası olarak tanımlanıyor. İmar ise, belediye tarafından uygulanan iskân projesine uygunluk olarak ifade ediliyor. 


Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanıyor.


"İmarsız arsa" ifadesi "arazi"yi tanımlıyor. İmar hukuku gereğince "İmarsız arsa" olarak bilinen araziler üzerinde betonarme binalar yapılamıyor. 


İmarı olmayan arsaya ev..

İmar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin "yüzde 5 imarlı tarla" demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni var demektir. Aksi takdirde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.


Örnek

5000 metre karelik bir arazi için  toplamda 250 metre kareden fazla inşaat yapılamıyor. Bu nedenle arazi sahiplerinin elindeki tapu veya çap evrakı ile bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.



Villa imarı ne demek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön