Kentsel Dönüşüm

İMO Kocaeli Şube Başkanı Akgün: ‘Kentsel dönüşümün önü açılsın’

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, kentsel dönüşüm kanuna ilişkin yaptığı açıklamada, “İstanbul depreminde büyük bir felaket yaşamamak ve depremin çevre kentlere etkisinin daha fazla büyümemesi açısından zaman kaybetmeden kentsel dönüşümün önünün açılması lazım” dedi.

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri kapsayan "Afet Riski Altındaki Bölgelerin Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu yasayla beraber deprem bölgelerindeki kentsel dönüşüm sürecinin hızla tamamlanması ve yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi sebebiyle yaşanan uyuşmazlıklarda yargı sürecinin hızlandırılması hedeflendi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün ise yeni çıkan kanunu yorumladı.

YEREL BAZDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Özgür Kocaeli’nin haberine göre, İMO Kocaeli Şube Başkanı Akgün, yeni kentsel dönüşüm kanuna yönelik yaptığı açıklamalarda şunları ifade etti:

“Bu yasa çıkmadan ilçe ve büyükşehir belediyelerinde kentsel dönüşüm daire başkanlıkları kuruldu. Bu başkanlar da bu kentsel dönüşümün desteklenmesi için kurulmuş kurumlar. Aynı zamanda, kentsel dönüşüm için yerel bazda çalışmalar gerçekleştiriliyor. Hem Kocaeli de ve hem de diğer kentlerde çalışmalar yürütülüyor.

ŞEHİRLERİN YARISINDAN FAZLASI RİSK ALTINDA

Türkiye, büyük oranda fay hatlarının üzerlerine konumlanmış bir ülke. Kentlerimizin neredeyse yarısından fazlasında deprem riski var. İnşaat mühendislerinin binalar inşa ederken uygulamak zorunda olduğu yasa ve yönetmelikler süre içerisinde belirli düzenlemelere tabi tutuldu. Bundan 20-30 sene önce yapılmış olan yapılarımıza bugünkü yönetmeliğe göre inceleme yapıldığında riskli yapı sınıfında çıkma ihtimalleri çok fazla.

SALT ÇOĞUNLUK İYİ BİR UYGULAMA

Bilim insanlarının ve meslek mensuplarının öngördüğü gibi kentler depremde büyük bir yıkım alacaksa kentsel dönüşüm için sürecin olabildiğince kısaltılması lazım. Burada maliklerin haklarının gözetilerek maddi ve manevi açıdan hak sahipleri gasp edilmeden büyük mağduriyetlere uğramayacakları biçiminde salt çoğunluk iyi bir uygulama.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILSIN İSTİYORUZ

Bizler bir yerde kentsel dönüşüme girmeyi planladığımız ya da böyle bir girişimde bulunduğumuzda alanda sürecin sıkıntıya girdiğini görüyoruz. Konut sahipleri ya da müteahhitler kendi haklarını daha önde tutup davalar açarak süreci esnetiyor.

Böyle bir durumda kentsel dönüşüm engelleniyor. Bizim talep ettiğimiz kentsel dönüşümün önü açılsın. Salt çoğunluk ya da diğer alınacak kararlar süreci hızlandıracak ve deprem öncesinde insanları daha güvenli yapılarda ikamet ettireceksek buna karşı değiliz.”

Sinop’ta konut satışında düşüş! Yüzde 2,8 azaldı!

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!