23 / 12 / 2024

İMO’dan Rize açıklaması: Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı!

İMO’dan Rize açıklaması: Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı!

Rize'de 4 binin üzerindeki bağımsız yapıda kentsel dönüşüme start verildi. Dolgu zeminin fore kazık çakılarak güçlendirilmesi ile başlatılan projede, tahliyeleri devam eden riskli yapılar ise yıkılacak.



Deniz dolgusu yöntemi Rize'de ilk olarak 1960'lı yılların ortalarında hayata geçirildi. 350 bin metrekare büyüklüğündeki alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. BirGün'de yer alan habere göre; ilk etapta binalara 3 kat olması durumunda izin verildi fakat geçen sürede dolgu alanına yüksek katlı binalar da yapıldı. Bölgede yaklaşık 70 bin kişi ikamet ediyor. 

İMO’dan Rize açıklaması: Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı!

DAHA AZ KATLI BİNALAR İNŞA EDİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce yürütülen çalışma ile daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar yapılacağı dile getirildi. Kentsel dönüşüm projesinde ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının olduğu 23 dönümlük alanın güçlendirilmesi için fore kazıklı tedbir alınıyor. Bu süreçte binaların tahliye ile birlikte yıkımı yapılacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları 2 yılda bitirilecek.

Dönüşümün estetik kaygılarla yapılmadığına, mecburi olduğuna dikkat çeken Vali Çeber, şöyle konuştu: 

“Kentsel dönüşüm projesindeki temel kaygımızın estetik olmadığını can güvenliği olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Özellikle sahil dolgu alanında 50-60 yıl öncenin tekniğiyle ve o günün imkânlarıyla yapılmış binalarımız var. O binaların sütunlarına dokunulduğu zaman tuğlaların ve oradaki betonun elinizde ufalandığını demirlerin amatör gözle bile demir olmaktan çıktığını gözlemleyebiliyoruz. Oradaki binalarımız adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor. Bizler de bunun için kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz.”

İMO’dan Rize açıklaması: Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı!

İMO: BETON UNA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA

İlk olarak riskli bölgenin raporunu kendilerinin hazırladığını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı, bölgede korozyonun yanı sıra betonlarda karbonatlaşma yani betonun deniz suyu sebebiyle özelliğini kaybetmesi olayının görüldüğünü ifade etti. O yıllarda mühendislik hesabı yapılmadan dolgu projesi yapıldığını vurgulayan Yazıcı, “80’lerde başlayan inşaatlara 3 katlı izinler veriliyor. Daha sonra dönemin siyasileri hiçbir uzmana danışmadan bunları 12-15 kata çıkartıyor. Şu an o binalarda betonlar una dönüşmüş durumda. Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı” diye konuştu. 

Kentsel dönüşüm projesiyle yurttaşların mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:
 
“Kentsel dönüşüm projesiyle esnaf ve konut sahipleri mağdur edilmemeli. Adil bir paylaşım yapılmalı. Şu an tahliye edilen esnaf zaten pandemiden dolayı zor bir süreç yaşıyor. Alternatif yerleri gösterilmeli. Sürecin takipçisi olacağız.”

Rize'de yıkımlar başladı!


Geri Dön