03 / 01 / 2025

IMSAD: Ekonomide büyüme için emlak desteklenmeli

IMSAD: Ekonomide büyüme için emlak desteklenmeli

IMSAD raporunda 2010'da sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi



IMSAD tarafından hazırlanan inşaat sektörü raporunda 2009'un 3 çeyreğinde yapı ruhsat alımlarında yüzde 20 düşüşe karşılık kullanım izinlerinde yüzde 86 artış yaşandığı vurgulandı. Raporda 2010'da sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her yıl yayınlanan raporda sektörün ekonomiye katkı payının 2007 yılında yüzde 6.7 seviyelerine kadar çıkmasına karşın 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 4.6 seviyesine gerilediğine değinildi. 10 milyar dolar büyüklüğündeki sektörün 2009'un üçüncü çeyreğinde yüzde 8.56 milyar TL seviyesine kadar gerilediğine değinilen raporda ekonomide yayınlanan teşvik paketlerinin inşaat sektörünün geneline yayılması gerektiğinden de bahsedildi. Emlak sektöründe 3. çeyrekte daralmanın yüzde 18.1 düzeyinde gerçekleştiğine de değinilen raporda KDV ve ÖTV desteğinin kesilmesi ile birlikte üçüncü çeyrekten itibaren konut satışlarının yüzde 42,53 oranında düştüğüne değinildi.

Ruhsat azaldı, kullanım izni arttı
Raporda "KDV ve harç indirimleri ile Mart ayında yaşanan iyimserliğin ilk 9 ayı kurtarmak için yeterli olmadığı görülmektedir. Ruhsat alımı dikkate alınarak hesaplandığında 2007 yılında 92,14 milyon metrekare, 2009'de 80,34 milyon metrekare, 2009'da ise 64,62 milyon metrekare düzeyinde gerçekleşti. 2009 yılında bir yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 oranında azalma göstermiştir" denildi. Rapora göre yapı kullanım izinlerinde ise farklı bir durum söz konusu. İlk dokuz ayın rakamlarına göre 2007 yılında 42 milyon metrekare, 2008'de 52,22 milyon metrekare 2009'da ise 56,7 milyon metrekare düzeyinde gerçekleşti. Buna göre 2009 yılının ilk dokuz ayında yüzölçümü bazında yapı kullanım izinleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 86 oranında artış gösterdi. İstihdam dikkate alındığında ise ağustos ayında 1 milyon 737 bin seviyesine gerileyen istihdamda bu yıl da düşüşün sürebileceğine dikkat çekildi. Raporda "Diğer sektörlere göre daha negatif bir görünüm sergileyen inşaat sektöründe maliyetlere yönelik destekleri oluşturulması önemli" denildi. Bununla beraber sektör oyuncularının yakın bölgelerde yapılan anlaşmaları dikkatle izlemesi gerektiğine değinildi.

Konut alma isteği dalgalı seyir izledi
İnşaat sektöründe yaşanan gerileme geçen yıl sektördeki şirketlerin cirolarına da yansıdı. Raporda sektördeki şirketlerin toplam cirosunda meydana gelen düşüş yüzde 22,2 olarak belirlendi. Bunun yanı sıra tüketici ayağında konuta yatırım yapma eğiliminin de geçtiğimiz yıllara göre düştüğüne dikkat çekildi. Raporda 'Düşen faizler ve KDVharç indirimi benzeri uygulamalar nedeniyle konut alma/insaa ettirme ilgisinde Mart ayından itibaren yaşanan olumlu trend Temmuz ayından itibaren kendisini dalgalı seyre bıraktı. Faizlerin daha da düşeceği beklentisinin yanı sıra global krizde yeni faiz beklentisi bu harekette etkili oldu. Bunun sonucunda konut insaa ettirme/alma ihtimali Kasım'da yüzde 2,9 geriledi" denildi.

İnşaatta istihdama dikkat!
RAPORDA istihdama katkısı yüzde 6.14 seviyesinde olan inşaat sektörünün ülke ekonomisinde işsizlik oranlarına olumsuz etki edebileceği uyarısında bulunuldu. Diğer sektörlere oranla negatif bir görünüm sergileyen inşaat sektöründeki maliyetlerinin yüksek oluşuna dikkat çekilerek sektör oyuncuların Irak pazarına odaklanmasının orta ve uzun vadede faydalarını görebileceğine değiniliyor.

3. çeyrekte yüzde 18.4 geriledi
RAPORDA ‘AB'ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verileri de sektördeki ivme kaybını ortaya koymaktadır. Üretim endeksinde ardı ardına gelen daralma verilerinin trend oluşturduğu ‘İnşaat Sektörü Üretim Endeksi Değişim Oranları Grafiği'nde görülmektedir. Son 8 çeyrekte daralma kaydeden sektör 2009'un 3. çeyreğinde yüzde 18,4'lük gerileme göstererek düşüşüne devam etmiştir” denildi.
Sabah Emlak


Geri Dön