20 / 05 / 2024

İMSAD: Gayrimenkul, İMKB'nin yükselişini geçti

İMSAD: Gayrimenkul, İMKB'nin yükselişini geçti

İMSAD tarafından yayınlanan inşaat sektörü değerlendirme raporunun Ağustos sayısında; son dönemde piyasalarda yaşanan iyimser havada konut sektörünün konumu ele alındı



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her ay yayınlanan alanında dünya ölçeğinde, Türkiye'nin ilk ve tek detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunun Ağustos sayısında; son dönemde piyasalarda yaşanan iyimser havada konut sektörünün konumu ele alındı. Ayrıca İMKB'de işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın yıllık bazda yüzde 90 primlenmesi, değer kazanması üzerinde duruldu.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından Ocak 2009'dan bu yana her ay yayınlanan "Aylık İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu"nun Ağustos sayısında şu verilere dikkat çekildi: 
 
IMKB'deki yükselişlerde dikkati çeken Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na ilişkin endeks, yaklaşık yüzde 90 prim kaydederek, IMKB'nin yüzde 70'lik yükselişini geride bıraktı. Rakamlar, yabancıların inşaat sektöründe `hızlı toparlanma' bekledikleri şeklinde yorumlanabilir. Bu görünüm geçen ay kamuoyuyla paylaşılan "İMSAD Aylık Ekonomi Raporunda" belirtilen yapı ruhsatlarındaki patlamayı da teyit etmektedir.
 
Raporda vurgulanan diğer noktalar ise;
Uluslararası  piyasalar açısında çarpıcı bir korelasyon ise ABD'de yeni konut satışları rakamlarının ilk kez artış kaydettiği Şubat ayı rakamlarının açıklandığı Mart ayında global borsalarda Dow Jones liderliğinde rallinin başlamasıdır. Bilindiği üzere Mart ayında başlayan ralli ile gelişmekte olan endeksler ortalama yüzde 70'ler, gelişmiş endeksler ise ortalama yüzde 20'ler civarında artış kaydetmiştir.
 
Raporda, krizin başlangıç yeri olan konut sektörünün krizin bitişi konusunda da sinyalleri barındıracağına ilişkin görüş korundu. Buna göre konut sektöründeki gelişmelerin önümüzdeki dönemde de gerek piyasa aktörleri gerekse ekonomi çevreleri tarafından yakından izlenmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, Hükümet'in, ekonomi yönetiminin KDV ve ÖTV oranlarını indirmesiyle birlikte, özellikle nisan-haziran döneminde gözlenen iç talepteki kıpırdanma, 16 Haziran'dan itibaren söz konusu vergi avantajlarının kademeli olarak azaltılması kararı sonrasında, yeniden yavaşlama sürecine girdi. Bu nedenle, ekonomi yönetiminin son kararını yeniden gözden geçirmesi yararlı olacaktır. Nitekim, inşaat sektörü olarak, Hükümet'i, Maliye bürokrasisini, hem inşaat malzemelerinde uygulanan KDV'nin yüksek olduğuna ikna etme çalışmaları sürüyor hem de konuta uygulanan KDV oranlarına kademeli bir yeni düzenleme talebi yineleniyor.
 
Orta ve üst gelir grubuna hitap eden tüketim mallarına uygulanan yüzde 18 düzeyindeki KDV oranının, ülke ekonomisi için en kritik önemdeki inşaat sektöründe girdi olarak kullanılan inşaat malzemelerine de aynı ölçüde uygulanması gözden geçirilmesi gereken bir husus.
 
Raporda ayrıca; Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği ve çok yerinde görülen politika faiz indirimlerinim ise yakın ve orta vadede konut kredisi faiz oranlarına yansımasının beklendiği önemli bir süreç. Bu nedenle, en geç eylül ayı sonundan itibaren konut sektöründe hareketlenmenin hız kazanacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle de, 2010 yılında konut alanındaki projeler yeniden hız kazanması öngörülüyor. Ancak, alışveriş merkezi ve benzeri ticari gayrimenkul projelerinde canlanma için 2010 yılının ikinci yarısını beklemek gerekecek. Bu noktada, Hükümet'in en azından 2010 yılının ilk yarısı sonuna kadar altyapı yatırımlarını devam ettirerek, inşaat sektörüne yatırım katkısını sürdürmesinin yerinde olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

GYO'lar yüzde 90 değer yaptı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) ağustos ayı raporunda İMKB'de işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın yıllık bazda yüzde 90 değer kazanması üzerinde duruldu. Raporda "Rakamlar, yabancıların inşaat sektöründe 'hızlı toparlanma' bekledikleri şeklinde yorumlanabilir" denildi. Raporda "Hükümet'in, KDV ve ÖTV indirimlerinin nisan-haziran döneminde gözlenen iç talepte kıpırdanma yarattığına dikkat çekilerek inşaat malzemelerine uygulanan KDV'nin indirlmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Sabah Emlak


Geri Dön