02 / 05 / 2024

İMSAD: İnşaat sektöründe yabancı ilgisi de etkili!

İMSAD: İnşaat sektöründe yabancı ilgisi de etkili!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği 'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye 'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektöründeki büyüme ve Merkez Bankası 'nın kredi hacmine yönelik operasyonlarının olası etkileri ele alındı...  



Son dönemde açıklanan büyüme rakamları içinde inşaat sektörü dikkat çekmeye devam etmektedir. Diğer sektörlerden belirgin bir şekilde ayrışan inşaat sektöründe tüketici talebinin arza oranla düşük kalmasına karşın büyümenin hızla devam ettiği görülmektedir. Bunda büyük şirketlerin uzun vadeli yatırımlara devam etmesinin yanı sıra yabancı sermayenin Türkiye 'de gayrimenkul sektörünü yakından izlemesi etkili olmuştur. Altyapının hızla geliştiği Türkiye 'de istikrarlı bir ekonomik yapının oluşması ve kredi notu açısından yatırım yapılabilir ülke grubunun hemen altında yer alması, yabancılar açısından fırsat olarak değerlendirilmektedir. Öncelikle Türkiye 'nin finans sektörüne şirket alımları ile giren yabancı sermayenin, borsanın değerliliğini göz önünde bulundurarak gayrimenkul sektörünü takibe alması yerli yatırımcıyı da uzun vadeli projelere odaklanmaya yöneltmiştir. Finansman ayağı güçlü şirketlerin sektörde yer alması büyük ve iddialı projelerin gerçekleşmesini sağlarken, inşaat sektörünün büyümesini beraberinde getirmiştir.

2010 yılında açıklanan rakamlar bu görünümü desteklemektedir. Buna göre inşaat sektörünün büyümesi 2010 yılının ilk çeyreğinde %8,3 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu oran yılın 2. çeyreğinde %20,4, 3. çeyreğinde %22,1 ve 4. çeyreğinde %17,5 seviyesinde oluşmuştur. 2010 yılının tamamında yakalanan büyüme oranı ise %17,1 olmuştur. Bu tablo sonucunda inşaat sektörü yakaladığı büyüme trendi ile İMSAD 'ın yurtiçi ve yurtdışında birçok platformda her söyleminde vurguladığı gibi yine Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmuştur.

Lokomotif sektör özellikle 2015 için hedeflediği 40 milyar dolar, sonrasında da 2023 hedefi olan 100 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için kolları sıvadı. Bu konuda önemli ve sürdürülebilir bir ilk adım 08-11 Eylül 2011 tarihlerinde, İstanbul 'da ilk kez İMSAD-CNR Ekspo işbirliğinde gerçekleşecek MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı ile atılacak.

Görünen odur ki, Merkez Bankası 'nın kredi hacmini düşürmeye yönelik adımlarından ilk etkilenecek sektörlerden biri yine inşaat sektörü olacaktır. Alınan kararlara ilk tepki ‘faizlerin dip yaptığı ' görüşüyle gayrimenkule kısa vadeli talebin artması yönünde olacaktır. Sonraki aylarda ise; kredi hacmindeki daralmanın konut talebini negatif etkilemesi beklenmelidir. Bu nedenle; sektörün finansman sıkıntısı yaratabilecek risklerden uzak durması yerinde olacaktır.


Geri Dön