24 / 06 / 2024

3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? Ev sahipleri 'Yasa değişmeden evlerimizi kiraya vermeyeceğiz' diyor! 

3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? Ev sahipleri 'Yasa değişmeden evlerimizi kiraya vermeyeceğiz' diyor! 

Mağdur ev sahipleri, kiracıları ile yaşadıkları sorunları sık sık sosyal medyada paylaşıyor, anlaşmazlıklar zaman zaman basında da yer alıyor. Peki 3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? İşte ev sahiplerinin o açıklaması...



2022 senesinde kiracıların fahiş kira bedellerine karşı korunması amacıyla hayata geçirilen yüzde 25 uygulaması sebebiyle, ev sahiplerinin mağduriyeti artıyor. Binlerce ev sahibi, sosyal medya üzerinden şikayetlerini ve taleplerini dile getiriyor. 

Mağdur ev sahipleri derneği, kiraya verdikleri evler ile ilgili mülkiyetten oluşan haklarını kullanamadıklarına dikkat çekerek, ihtiyaçları olmasına rağmen, mevcut yasalardan dolayı kendi evlerine geçemediklerini dile getiriyorlar.  

3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? Ev sahipleri Yasa değişmeden evlerimizi kiraya vermeyeceğiz diyor! 

EV SAHİPLERİNDEN 'HAKLARIMIZI KORUYUN' ÇAĞRISI 

Ekonomi Ankara'da yer alan habere göre; ev sahipleri, reel enflasyonun yüzde 80’lerde olduğu bugünlerde, kira artış oranının 2 senedir yüzde 25 oranı ile sınırlanması sebebiyle ekonomik ve sosyal açıdan mağdur edildiklerine dikkat çekiyor. 

Mağdur ev sahipleri, sık sık çözüm önerilerini aktarıyor. Son olarak, hükümete
haklarının korunması için çağrı yaptılar. 

3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? Ev sahipleri Yasa değişmeden evlerimizi kiraya vermeyeceğiz diyor! 

3 MADDEDE KİRA SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Ankara’da sulh ve icra mahkemelerindeki dosyalarının yüzde 60’ına yakınının ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarından kaynaklandığı belirlendi. Mağdur ev sahipleri, bu anlaşmazlıklar sebebiyle mahkemelerin de yükünün arttığını vurgulayarak, "Toplumsal barışın bozulmasına neden olan yasalar acilen yeniden düzenlenmeli. Kiralama hukukunda değişiklik yapılmadan, evlerimizi kiraya vermeyeceğiz" açıklamasında bulundular. 

Mağdur ev sahipleri, çözümün oldukça basit olduğunun altını çizerek, taleplerini şu şekilde sıraladı: 

1-) Kira kontratı en çok 1 sene olmalı ve otomatik uzatma yapılmamalı. Her iki tarafın da anlaşması durumunda kontrat yenilenmeli. 

2-) Kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranında belirlenmeli. 

3-) Kira kontratında yenilenmediği halde, dava açılmasına gerek olmadan, noterden ihtarname çekilmesinin ardından en geç 1 ay içinde kiracı icra yoluyla tahliye edilebilmeli. 

3 maddeyle kira sorunu nasıl çözülür? Ev sahipleri Yasa değişmeden evlerimizi kiraya vermeyeceğiz diyor! 

Bunların yanı sıra Ev sahipleri, kiracılarının evlerini ucuz bedellerle oturarak gasp ettiklerini; tahliye davalarında da evi boşaltmak için para istediklerine dikkat çekiyor. Ayrıca, mahkemelerde uzayan süreçler de sık sık şikayet senebi oluyor. 

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim hız kesmeden tırmanırken, kira tesptit davaları da en çok araştırılan konulardan oluyor. Bazı durumlarda kira sözleşmesi çerçevesinde kiracının ödemekle yükümlü olduğu kira bedelinin hakim tarafından tespit edilmesi gerekebiliyor. Kira tespit davası sonucunda kurulan hükümle beraber taraflar arasındaki hukuki ilişkide bir değişiklik oluyor ve kira bedeli yeniden belirleniyor.

Yukarı Bak filmindeki ev Airbnb'den kiralanabilecek!

Ruslar geri dönüyor! Konut fiyatları ve kiralar derinden etkilenmişti...

Sosyal medyada 'Gaspçı kiracı' krizi: Ev sahipleri gaspçı kiracıların ortak özelliklerini yazdı! 

 


Geri Dön