05 / 05 / 2024

İMSAD: Referandum konut talebini olumsuz etkiledi

İMSAD: Referandum konut talebini olumsuz etkiledi

2010 yılında inşaat sektörüne yönelik rakamlar genel olarak istikrarsız bir görünüm ortaya koymakta...



Türkiye´nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda konut satışlarında geçen seneye göre meydana gelen düşüş ve bunda referandumun etkisine değinilmiştir.

2010 yılında inşaat sektörüne yönelik rakamlar genel olarak istikrarsız bir görünüm ortaya koymaktadır. Alıma hazır bir talep olduğu tüketici güveni rakamlarından görülürken, bunun realize olma oranı oldukça düşük bir düzeydedir. Yapı ruhsatları rakamının 1. çeyrekte ortaya koyduğu bu durum, 2. çeyreğe yönelik konut satışları rakamıyla da desteklenmiştir. Nitekim, son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre hızlı bir düşüş yaşanmıştır. Özellikle 2009´un ikinci çeyreğinde kriz sonrasında alınan önlemlerle patlayan konut satışlarının yarattığı baz etkisine de bağlı olarak konut satışları bu yılın 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %53,65´lik gerileme kaydetmiştir. Yani 2009 yılının 2. çeyreğinde 194743 düzeyinde gerçekleşen konut satışları yarı yarıya düşüş göstererek 90270 düzeyine gerilemiştir.

Merkez Bankası´nın gösterge faizinin %6,5, tahvil faizinin ise %8´e gerilediği dönemde gayrimenkule yatırım yapma eğiliminin düşmesi düşündürücüdür. Burada özellikle konut alma/inşaa etme ihtimalinin %4,13´lük gerileme kaydetmesi önemli bir gelişmedir.  Nitekim bu değişim konut satışlarının bir süre daha ivme kaybedeceğini göstermektedir. Bu durumun iki temel nedeni olduğu görülmektedir. Bunlardan ilki gayrimenkul fiyatlarının kriz sonrasında hızla şişmesidir. İkincisi ise referandum ve seçim tartışmalarının yarattığı belirsizliktir.

Önümüzdeki dönemde, gayrimenkul sektöründe gerek potansiyel talep, gerekse faizlerin düzeyi göz önünde bulundurulduğunda oluşan patlama yapmaya hazır talebin harekete geçme noktası önemli olacaktır. Mevcut durumda fiyatların hızlı bir artış göstermesinin yanı sıra referandum ve seçim tartışmalarının belirsizlik yarattığı görülmektedir. Yine IMF´den sonra mali kuralın ertelenmesi seçim ekonomisi olasılığının yatırımcılar tarafından daha fazla dillendirilmesine neden olmuştur. Dolayısıyla tüketici güveninin de yansıttığı üzere gayrimenkul yatırımcısının bu uzun vadeli yatırım aracına `para yatırma´ adımını bir süre daha ötelediği görülebilecektir.

İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Hakkında:

Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye´de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi.
Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD´ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu.

İMSAD´ın amaç ve hedefleri:

 İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
 Toplum Bilincini Geliştirmek
 Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
 Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
 Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek

İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:

 CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
 YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
 YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu üyesidir.
 TOBB İnşaat Yapımcıları Sektör Meclisi üyesidir.
 ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu üyesidir.
 TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı´dır.

Avrupa Komisyonu´ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB´ye uyum konusunda lider örgüt olarak proje çalışmalarını 2009 yılı Haziran ayında tamamlandı.
---
Referandum beklentisi konut satışlarını olumsuz etkiledi

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), referandum sürecinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. İMSAD tarafından yayınlanan aylık raporda konut satış larında yaşanan düşüş, gayrimenkul fiyatlarının kriz sonrasında hızla şişmesi ne ve referandum tartışmalarının yarattığı belirsizli ğe bağlandı. 2010 yılında inşaat sektörüne yönelik rakamlar ın genellikle dengesiz olduğuna değinilen raporda, alıma hazır tüketicinin bunu gerçekleştirme eğiliminin düşük olduğuna vurgu yapıldı.

Merkez Bankası´nın faizlerinin gerilediği bir dönemde gayrimenkule yatırım yapma eğiliminin düşmesi nin `hayret verici´ olarak nitelendirildiği raporda konut alma ve inşa etme ihtimalinin yüzde 4 .13´lük gerileme kaydetmesi önemli bir gelişme olarak gösterildi. Bu değişim in konut satışlarında bir süre daha ivme kaybedeceğini göster diği bilgisine yer verildi.

İnşatta en önemli gösterge olan yapı ruhsatlarının durumu ortaya koyduğuna değinilen raporda, son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışların ın bir önceki yılın aynı dönemine göre hızlı bir düşüş yaşa dığının altı çizildi. Özellikle 2009´un ikinci çeyreğinde kriz sonrasında alınan önlemlerle patlayan konut satışlarının yarattığı baz etkisine de bağlı olarak konut satışları bu yılın 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 ´lük bir gerileme kaydet ti. Yani 2009 yılının 2. çeyreğinde 194 bin 743 olan konut satışları bu yıl yarı yarıya düşerek 90 bin 270 oldu.


Geri Dön