22 / 11 / 2024
fuzul

İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan: İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik için denetim şart!

İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan: İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik için denetim şart!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan yaptığı açıklamada hayata geçirdikleri İMKTS ile inşaat sektöründe sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı hedeflediklerini söylerken, hedeflenen standartlara ulaşmak için devletin denetleme yapmasının şart olduğunu da kaydetti.




Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yapı kimyasalları sektöründe piyasaya sürülen inşaat malzemelerinin mevzuata uygunluğunu sağlamak için İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’ni (İMKTS) hayata geçirmişti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İstanbul Taksim’deki The Marmara Hotel’de yapılan basın toplantısında; sistemin işleyişi, sektöre sağlayacağı katkılar ve yapı kimyasalları sektöründeki firmaların ürün test süreçleriyle kalite arttırma yöntemleri hakkında önemli detaylara değinildi. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan da konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Emsalcom’da yer alana habere göre yaptığı açıklamada İMKTS’nin yaygınlaşması ve sektörün gereken standarda ulaşması için 3 – 4 senelik bir süre öngördüklerini dile getiren Erdoğan; firmaların denetimi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan destek beklediklerini de söyledi. İşte Emsalcom’un Ferdi Erdoğan ile yaptığı o röportaj…

İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan: İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik için denetim şart!

STANDARTLARA UYMAYAN ÜRÜNLERİ PİYASADAN TOPLATTIRMAYI PLANLIYORUZ


İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’nin detaylarını aktarabilir misiniz?
 

Seramik harçları, yapı kimyasalları içinde  çok çeşitli gruplarda yer aldı. Önce standart tanımı olan C1, C1 – T gibi 5 ürün grubu seçildi ve bu da firmalara duyuruldu. Firmalar, harçları hangi üretim hattında ürettiklerini ve nerede bulacağımızı bizlere beyan ettiler. Numuneleri, Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından kurulmuş bir ürün belgelendirme kuruluşu şeklinde olan Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi (KGS), aldı. Altını çizelim, harçlar firmaların üretim fabrikalarından değil, piyasadan alınıyor.

Söz konusu bu ürünlerin tüm analizleri; Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) TEBAR laboratuvarında yapıldı. Torbanın üzerinde yazan standardın tanımı ve içerisindeki ürünün buna uyumu analiz edildi. Standart tanımıyla içindeki ürününün birbirine uyduğu harç firmalarına durumu beyan ettik. Uymayan firmaları da ‘Şu üründe burası aksıyor’ ifadeleriyle uyardık.

Standart tanımıyla içerisindeki ürününün birbirine uymadığı firmalara 2 aylık  bir süre veriyoruz. Aradan geçen sürede söz konusu bu firmalar ürünlerini yeniden düzenleyerek bize, ‘Biz ürünümüzü düzelttik, piyasadan tekrar alıp kontrol edebilirsiniz’ diyorlar. Yeni alınmış olan numunenin standart tanımı ile içindeki ürün birbirine uyumlu çıkarsa biz bunu firmaya duyuruyoruz.

Biz firmaların ürün incelemelerinden elde etmiş olduğumuz tüm bu sonuçları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, KONUTDER, TMB,  İNDER gibi bütün müteahhit birlikleri ve TMMOB Mühendisler Odası ile de paylaşıyoruz. Resmi web sitemizden de duyuruyoruz. Standarda uymayan ürünler piyasada olduğu sürece de onları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın denetim mekanizmasıyla toplattırmayı ve bu süreci sürdürmeyi hedefliyoruz.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan: İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik için denetim şart!

İNŞAATTTA KULLANILAN HAM MADDELER DEĞİŞMELİ

İklim değişikliği hem sektörü hem de tüm dünyayı tehdit ediyor. Siz İMKTS ile bu krize nasıl bir katkı sağlamayı hedefliyorsunuz? Hayata geçirmiş olduğunuz bu sistem sürdürülebilirliği nasıl etkileyecek?

Sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla temel olarak iki adıma ihtiyaç var; bunlardan birincisi atık yönetimi, ikincisi ise enerji verimliliğini sağlamak. İklime pozitif katkıda bulunmak amacıyla firmalara, harçlarındaki ham maddeyi değiştirmeleri yönünde öneriler de götürüyoruz, ve ‘Bunun içerisindeki hammaddeyi değiştirin’ diyoruz. Zamanla bu hammaddelerin hepsi değişecek ve çevreye daha duyarlı malzemelere dönüşecek.
Ayrıca tüm bunlara ek olarak, binaları hafifletmeye ve yalıtımı güçlendirmeye de çalışıyoruz. Avrupa, pasif enerji grubuna geçti. Atılan ve atılacak olan adımların sonunda Türkiye de buraya doğru geçecek. Bu kapsamda firmalara; enerji, su ve elektrik kullanımını düşürecek olan modellemeyi, inşaat malzemelerinin tümünde kullanmayı öneriyoruz. Bu adımların çıktısı da akıllı şehir, akıllı fabrika ve akıllı ulaşım olacak.


DEVLETİN DENETLEME YAPMASI ŞART


Siz inşaat sektörünün, hedeflenen standarda ulaşması için ne kadarlık bir süre öngörüyorsunuz?
Hedeflenen standarda 1 – 2 yılda ulaşmak pek mümkün değil. Söz konusu bu sistemin piyasada kabul görmesi ve istenilen oranlarda uygulanması 3- 4 yılı bulur. Daha önce hayata geçirilmiş olan benzer denemelerde bunu gördük, sistemi kamuoyuna tam olarak anlatabilmek ve ikna edebilmek de oldukça zaman alıyor.
Söz konusu bu sistemin başarılı olabilmesi için öncelikle kamuoyunun ikna olması gerekli. Ayrıca devletin de denetimi sıkı bir şekilde yapması gerekiyor. Biz bu konuda devletten de bir destek bekliyoruz; parasal bir teşvik değil fakat hiç olmazsa denetlemeler zamanında ve doğru bir şekilde yapılsın. Kurallara uymayan ve kriterleri sağlayamayan firmalar hakkında gerekli işlemler uygulandığı zaman zaten sistem oturur.

SİSTEMİN DOĞRULUĞUNA İKNA OLAN FİRMALARIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

İMKTS’yi hayata geçirdikten sonra inşaat sektöründen nasıl geri dönüşler aldınız?

Biz bu sistemi test ettiğimiz ilk etapta bazı firmalardan, ‘Sonuçlar yanlış, bizim ürünlerde böyle bir şey olması mümkün değil’ gibi bazı geri dönüşler aldık. Sonuçlara itiraz eden firmalar daha sonra kendileri gidip başka bağımsız laboratuvarlarda ürünlerini test ettirdiler, baktılar ki çıkan sonuç aynı ve biz bu konuda doğruyu söylüyoruz, böylelikle ikna oldular. İkna olan firmaların sayısı her geçen gün artış gösterince, sistem kabul gördükçe, diğer firmalar da bu işin içerisine girmeye başladılar ve bundan sonra da girecekler.

 

Mia Investment'ten 125 milyon euroluk dev yatırım! Riviera Montenegro hayata geçiriliyor!

KKM’den çıkan para borsaya değil, konuta gitti!.

Emlak piyasası toparlanma eğilimine girerken yatırımcılar da gözünü KKTC, Dubai ve Karadağ’a dikti!


Geri Dön