30 / 04 / 2024

İMSİAD üyesi Ömer Kumova'dan İnşaat Mühendisliği öğrencilerine tavsiyeler!

İMSİAD üyesi Ömer Kumova'dan İnşaat Mühendisliği öğrencilerine tavsiyeler!

İMSİAD Üyesi Ömer Kumova, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle biraraya geldi. Ömer Kumova, inşaat mühendisi adaylarına, kendi bilgi birikimlerine yatırım yapıp, işlerin sürekli takipçisi olmaları konusunda öneride bulundu.



Ömer Kumova, Türk inşaat sektörünün içeride ve dışarıda önünün açık olduğunu söyledi. 


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Üyesi Ömer Kumova, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle söyleşide bir araya geldi. 


Kumova, tecrübelerini aktardığı genç meslektaşlarına, "Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut durum itibarıyla inşaat mühendisliği bölümünü seçmekle doğru yaptığınızı söyleyebilirim" dedi. Türkiye ortalamasına bakıldığında, insanların hayatları boyunca 3 defa evini değiştirdiğinin görüldüğünü kaydeden Kumova, şöyle devam etti: "Bunun yanında boşanma oranlarının Türkiye genelinde artması bir evin 2 küçük eve dönüşmesi anlamına geliyor ki son yıllarda 1+1 ve 2+1 evlerin talep görmesi bu yüzdendir. 


Genç bir nüfusa sahip bir ülke olarak düzenli evlilik çağına gelen bir yaş kategorisinin olması, yabancıların ülkemizde mülk edinmesine yönelik talebin artması, kentsel dönüşüm ile yenilenmesi gereken büyük bir potansiyel de dikkate alındığında, Türkiye'de yapı sektöründe sürekli bir yeni yapılaşma karşılığını bulacaktır. Bu durum, mesleğimiz ve ileride atılacağınız inşaat sektörünün, geleceği olan bir sektör olması bakımından önemli bir ayrıntıdır." 


HAZIRLIKLI OLUN 


Ömer Kumova İnşaat'ın sahibi Ömer Kumova, inşaat mühendisi adaylarına, hayata her zaman hazırlıklı olmalarını önerdi. "Kendi bilgi birikiminize yatırım yapıp, işlerinizin de sürekli takipçisi olmalısınız. Sivil toplum örgütlerinde yer alarak kendi kişisel gelişiminize ve topluma fayda üretme hususlarına katkı sağlamalısınız" diyen Kumova, ilk iş deneyimini askerlikte yaşadığını söyledi. Kumova şöyle devam etti: "Kendinizi mesleki anlamda sürekli hazır tutmamız gerekiyor. Tecrübemin olup olmadığını sorgulamadan, yeni mezun bir mühendis olarak askerde yedek subay iken bana 2 bin metrekarelik bir yemekhanenin eksi 10 derece hava koşullarında ve 3 aylık süre dahilinde tamamlamak zorunda olduğumu tebliğ ettiğinde bunu anladım. 


Öğrencilik hayatımda ben de sizlerin şu anki düşüncelerine yakın şeyler düşünüyordum. Gerçek hayatla anlamlandıramadığım derslerin neden öğretildiği, nerede lazım olacak ki dediğim bazı derslerin, aslında hepsinin çok gerekli olduğunu, askerde ve askerlik sonrasında Bodrum'da denize 30 metre mesafede deniz seviyesinin altında bodrum katlı bir inşaatı yaptığımda anladım. Bugün hanginize böyle bir inşaat yapm desem ürker değü mi? Ama mesleğimin başında yaşadığım bu tecrübeler bana mesleki anlamda sürekli hazır olmam gerektiğini çok iyi gösterdi." 


GÖZÜNÜZDE BÜYÜTMEYİN 


Türk inşaat sektörünün yurtiçinde ve yurtdışında önünün açık olduğunu ifade eden Ömer Kumova, iyi bir inşaat şirketi olmak için gerekenleri de anlattı. Statik bilgi ve iyi bir mühendislik altyapısının iyi bir inşaat şirketi olmak için yeterli olmadığının altını çizen Kumova "Biz ve bizim gibi sektöre yön veren firmaların; kendi bünyelerindeki proje departmanı, kaba ve ince inşaat kontrol ekipleri, ruhsat ve yapı kullanma işlemleri birimleri, satın alma birimi, muhasebe ve finans birimi, satış ve pazarlama bölümü, satış sonrası destek birimi gibi departmanların yanında, dışarıdan hizmet alman kurumsal hizmet danışmanlığı, şirket hukuk danışmanlığı, şirket yeminli mali müşavirlik hizmeti, iş güvenliği danışmanlığı ve şirket doktoru, peyzaj proje ve uygulama danışmanlığı, mimari proje danışmanlığı, statik proje danışmanlığı, mekanik ve elektrik uygulama danışmanlığı, ekonomi danışmanlığı gibi inşaat şirketlerinin her projesinin bir öncekine göre daha başarılı olması doğrultusunda çalışan birimleri ve takımdaşları vardır. 


Bu bahsetmiş olduğumuz tüm konular hakkında ayrı ayrı bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünürsek, öğrenci arkadaşlarımız olarak sizlerin gözlerinizde büyüttüğünüz statik veya benzeri derslerle ilgili sıkıntıların aslına bakarsanız şirket içindeki yapılanmada ne kadar küçük bir bölümü kapsadığını fark edersiniz." 


Olay Bursa İşte Olay Gazetesi


Geri Dön