30 / 04 / 2024

İnegöl Hafif Raylı Sistem bu yıl tamamlanacak!

İnegöl Hafif Raylı Sistem bu yıl tamamlanacak!

Hafif raylı sistemin Bursa kent merkezinden sonra devreye alınacak ilk ilçe olma özelliğine sahip İnegöl'de proje, Burulaş tarafından hayata geçirilecek. İnegöl Hafif Raylı Sistem'in (İNRAY), bu yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor.



İnegöl Hafif Raylı Sistem Hattı bu yıl tamamlanacak!


Mobilyası, köftesi, termal turizmi ve tarımıyla adından söz ettiren İnegöl, son günlerde ilçenin çehresini değiştirecek yatırımlarla gündeme geliyor. İlçede yeni meydanlar, otopark alanları ve iş merkezleri için projeler geliştiren İnegöl Belediyesi, ulaşım alanında da önemli projelere imza atıyor. 


Hafif raylı sistemin Bursa kent merkezinden sonra devreye alınacak ilk ilçe olma özelliğine sahip İnegöl'de proje, Burulaş tarafından hayata geçirilecek. Projenin İnegöl'e hareketlilik katacağını ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl ile Alanyurt arası taşıma yapacak olan İnegöl Hafif Raylı Sistemin (İNRAY), bu yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. 


İşlevini tamamlayan ve hizmette yetersiz kalan binaları şehir merkezi dışındaki yeni yerlerine taşıyan İnegöl Belediyesi, boşalan alanlara halkın faydalanabilmesi için sosyal donatı alanlarıyla birlikte kent meydanları inşa edecek. İnegöl Belediyesi'nin halihazırda kent meydanını yayalaştıracak ve açacak beş meydan projesi bulunuyor. Eski hastane alanının yıkılarak 70 dönümlük bir şehir meydanı ve yeni belediye binası inşa edileceğini kaydeden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş; "İnegöl'ün merkezi noktalarından biri olan Heykel önünden Kuğulu Park'a kadar ve ilerleyen süreçte Endüstri Meslek Lisesi'nin bir kısmını da kapsayan alan içinde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz" dedi. Söz konusu projenin aşamalı bir şekilde 10 ila 15 yılda tamamlanması öngörülen mega projeler olacağını açıklayan Aktaş, "Sürekli büyüyen yapısıyla bugün farklı hizmet binalarından oluşan belediye binamızı da tek çatı altında toplamayı hedefliyoruz" dedi. 

Kente ayrıca Kültür, Sanat ve Kongre Vadisi kazandıracaklarını müjdeleyen Alinur Aktaş, şöyle devam etti: "Bu proje de 30 dönümlük alanda yapılacak. İçinde nikah sarayı, iki konferans salonu, İnesmek kursları, kafeteryalar yer alacak. Kültür Sarayı ile İnegöl Spor Tesisleri'nin eski yerine de meydanlar yapacağız. Hedefimiz kent merkezinde yaya ağırlıklı alanlar oluşturmak." Hafif raylı sistem yıl içinde tamamlanacak Hafif raylı sistemin Bursa kent merkezinden sonra ilçelerde ilk kez İnegöl'de yapılacağını aktaran Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Burulaş tarafından hayata geçirilecek projenin İnegöl'e hareketlilik katacağını ifade etti. Projenin İnegöl merkezi ile Alanyurt arasında içine OSB'yi de alacak şekilde 7 kilometre uzunluğunda planlandığını anlatan Aktaş, Diş Hastanesi, SKG, İşkur gibi hizmet sirkülasyonunun yoğun olduğu Alanyurt'la İnegöl'ün bağlantısını bu şekilde sağlayacaklarını dile getirdi. Aktaş, İnegöl ile Alanyurt arası taşıma yapacak olan İnegöl Hafif Raylı Sisteminin (İNRAY), bu yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini anlattı. 

Belediye, MODEF'ten ayrılıyor Her yıl nisan ayında MODEF, kasım ayında ise ihracatçılara yönelik MODEF EXPO fuarlarını düzenleyerek mobilya sektörünü İnegöl'de bir araya getiren MODEF Fuarcılık'ın artık mobilyacılar tarafından yönetileceği bilgisini veren Alinur Aktaş, İnegöl Belediyesi'nin MODEF Fuarcılık AŞ.'deki yüzde 40 hissesini İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği'ne (İMOS) devredeceğini açıkladı. 2007 yılında 6 bin 600 metrekare o>an fuar alanını 25 bin metrekareye çıkardıklarını hatırlatan Aktaş, "Belediyenin MODEF'te yüzde 40, İTSO ve Mobilyacılar Odası'nın da yüzde 30'ar hissesi bulunuyor. İMOS ve Mobilyacılar Odası MODEF çatısı altında yola devam edecekler. Bursa-Ankara karayolu üzerinde 40 dönümü fuar alanı olmak üzere toplam 80 dönümlük alanda yeni bir fuar alanı inşa edilecek" diye konuştu. 

Öte yandan ilçenin tarım alanında da önemli bir birikime sahip olduğuna dikkat çeken Alinur Aktaş, 12-15 Eyliil'de düzenlenecek Tarım Fuarı'nın da sektörü İnegöl'de bir araya getireceğini söyledi. Aktaş, ilçenin tarımda da kalkınması amacıyla soğukhava depoları, ürün toplama merkezleri kurulması gibi planlamaların yat pıldığını, toplulaştırma ve çiftçilerin bilinçlendirilmesinin ardından hedeflenen yıl içinde İnegöl'ün mobilyadan sonra tarımda da ön plana çıkacağına işaret etti. 

Kısa adı DOSTUM olan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi projesinin başvurusunu Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'na verdiklerini belirten İnegöl Belediye Başkanı Aktaş, İnegöl'ün bir sanayi şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda tarım ve turizm ilçesi olduğuna vurgu yaptı. Aktaş, "Spor ve turizm faaliyetleri ile de anılan bir şehir olmak hedefi ile çeşitli projeleri uygulamaya geçiriyoruz. Bunlarda biri Yeniceköy mahallesinde BEBKA desteği ile yapacağımız Yeniceköy Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) projesi" dedi. Aktaş, İnegöl'ün termal turizmde; Oylat, tarih turizminde; Ortaköy Kervansarayı, doğa turizminde; Oylat Mağarası, Kıran Yaylası, Başalan Yaylası, kültür turizminde; Kent Müzesi, sanayi turizminde de Mobilya Müzesi ile önemli değerlere sahip olduğunu vurguladı. 

80 bin metrekarelik alanda doğa sporları yapılacak Yeniceköy'de tarım dışı ekonomiyi doğa sporları turizmiyle canlandırmak istediklerini vurgulayan Aktaş, "80 bin metrekarelik alanda kurulacak Doğa Sporları ve .yfiSte, Hafif raylı sistem. Bursa kent merkezinden sonra ilçelerde ilk kez İnegöl'de uygulamaya girecek. Burulaş tarafından hayata geçirilecek proje, inegöl'e hareketlilik katacak. 

Turizm Merkezi'nde doğa severlerimiz; doğa yürüyüşleri, okçuluk, motocross, bisiklet, atv safari, offroad, foto safari, yamaç paraşütü, hafif sivil uçaklar, balık tutma, kano, kampçılık gibi pek çok doğa sporunu bulabilecekler" diye konuştu. 

Oylat, kaplıcalarıyla biliniyor İnegöl turizminin temel taşını bin 500 kişilik yatak kapasitesiyle Oylat Kaplıcaları oluşturuyor. İnegöl'e 27 kilometre uzaklıkta olan kaplıca Uludağ'm kar suları ve civardaki kasmaklardan besleniyor. İlçe turizminin diğer önemli parçası da yine Oylat Kaplıcalarının 2 kilometre altında bulunan Oylat Mağarası. Bu mağara 665 metre uzunluğu ile Türkiye'nin 3. büyük mağarası. Mağarada bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunuyor. Mağara, yılın çeşitli zamanlarında yerli ve yabancı birçok turisti ağırlıyor. İlçe halkının gönüllü katılımıyla sağlanan obje bağışları ve yerel yönetimin katkıları ile Türkiye'de bir ilçede açılan ilk kent müzesi de İnegöl'de bulunuyor. 


Dünya


Geri Dön