10 / 05 / 2024

İngiltere’de 5 yıllık sabit konut kredisi faizi yüzde 6’yı geçti!

İngiltere’de 5 yıllık sabit konut kredisi faizi yüzde 6’yı geçti!

İngiltere’de ortalama 5 yıllık sabit konut kredisi faizi yüzde 5,97’den yüzde 6,1’e artarak 2022 yılının kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.



Ekonomistler, İngiltere'de yükselen faiz oranlarının konut satışları üzerinde baskı oluşturduğunu kaydediyor.

2022 yılında, ülkede, 5 yıllık sabit konut kredisi faizi ortalama yüzde 3 seviyelerinde bulunuyordu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), geçtiğimiz ay politika faizini 50 baz puan yükselterek yüzde 4,50'den yüzde 5'e arttırmıştı.

İngiltere’de 5 yıllık sabit konut kredisi faizi yüzde 6’yı geçti!

BoE, bu yükselişle, enflasyonu düşürmek için Aralık 2021 yılından, bu yana uyguladığı sıkılaşma politikası kapsamında üst üste 13'üncü faiz artışını hayata geçirmişti.

Ülkede Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verileri baz alındığında, senelik enflasyon mayıs ayında yüzde 8,7 ile sabit bırakılmıştı. Beklentiler enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile enflasyonun yüzde 8,4'e ineceği yönündeydi.

İngiltere’de 5 yıllık sabit konut kredisi faizi yüzde 6’yı geçti!

Öte yandan İngiliz konut kredi kuruluşu Halifax yaptığı açıklamada ülkede ortalama konut fiyatlarının 2023 yılının mayıs ayında 286 bin 582 sterlin olduğunu belirtti.

Ülkede konut fiyatlarının Mayısta 11 yıl sonra ilk kez yıllık bazda düştüğü kaydedildi.

Konuya ilişkin İngiliz konut kredi kuruluşu Halifax tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere'de konut fiyatlarının 2023 yılının Mayıs ayında aylık bazda değişmediği, yıllık bazda ise yüzde 1 düştüğü bildirildi.

Ayrıca Lyods Bankacılık Grubu’nun bir parçası olan Halifax'ten yapılan açıklamada, ortalama bir konutun fiyatının 286 bin 582 sterlin olduğu ifade edilerek fiyatların senelik bazda 2012 senesinin Aralık ayından bu yana ilk defa düştüğü vurgulandı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird, “Beklendiği gibi, senenin ilk çeyreğinde konut piyasasında görülen kısa zamanlı yükseliş, yüksek faiz oranlarının hane halkı bütçelerine ve özellikle sabit faizli ipotek anlaşmaları bitenlere yavaş yavaş yansımasıyla birlikte azaldı.” dedi.

Sert yükseliş! Kamu bankalarının bireysel kredi faizlerinde deprem!

Tinyköy Erikli 1.Etap'ta yaşam başladı! 499 bin TL'ye son parselleri kaçırmayın!

Bankacılık sektörünün aktifleri mayıs ayında 16,8 trilyon lira oldu!


Geri Dön