06 / 05 / 2024

İngiltere'de okullar beton sorunu nedeniyle kapatılıyor: Gaz beton riski nedir?

İngiltere'de okullar beton sorunu nedeniyle kapatılıyor: Gaz beton riski nedir?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, İngiltere'de 100'den fazla okul, gerekli güvenlik önlemleri alınana kadar özel bir beton türüyle inşa edilmiş binalarını kullanamayacakları konusunda bilgilendirildi.



Binaların inşaatında kullanılan güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton veya gözenekli beton (RAAC) malzemesinin çökme riski taşıdığına dair uyarılar bulunuyor. Bu uyarılar sonucunda etkilenen okullar, yeni düzenlemelere uymak zorunda kaldılar. Öğrencilere, geçici sınıflarda ders alma, uzaktan eğitim alarak öğrenimlerine devam etme veya farklı okullara gitme seçenekleri sunuldu. Hükümet, yeni dönemde kapalı tutulacak okulların listesini yakında açıklayacaklarını bildirdi.

Okullar neden kapatılıyor?

Hükümet, 104 okulu etkileyen binaların güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton kullanımıyla ilgili olarak derhal kapatmalarını talep etti. Bu karar, Gaz Betonun çökme riski taşıdığına dair yeni kanıtların ortaya çıkmasının ardından alındı. Eğitim Bakanı Gillian Keegan, hükümetin bu meseleye temkinli bir yaklaşım benimsediğini ve malzemeyle ilgili yeni bilgilere dayalı olarak hareket ettiklerini belirtti.

Gaz beton nedir?

Gaz beton, 1950'ler ile 1990'lar arasında çatılarda, zeminlerde ve duvarlarda kullanılan hafif bir beton türüdür. Standart betona göre daha ekonomik bir seçenek sunar. Ancak gazlı yapısı yani hava kabarcıklı yapısı nedeniyle daha az dayanıklıdır. Yaklaşık olarak 30 yıllık sınırlı bir ömrü bulunmaktadır. Yapısal olarak geleneksel betonarme yapıdan önemli ölçüde farklılık gösterir. Loughborough Üniversitesi'ne göre, on binlerce gaz beton paneli halen kullanılmakta olup, birçoğunda aşınma, yıpranma ve bozulma belirtileri gözlemlenmektedir.

Kaç okul bundan etkilendi?

Eğitim Bakanlığı'nın son verilerine göre, 2022 yılından bu yana İngiltere genelinde 156 eğitim kurumunda gaz beton sorunu tespit edilmiştir. Bu tespitler sonucunda, bu eğitim kurumlarından 52'si çökme riski taşıdığı için öncelikli bir şekilde güvenlik önlemleri alınması gerektiği belirlenmiştir.

Diğer 104'ü önemli olmayan bir düzeyde kabul edilmesine rağmen Perşembe günü, gerekli önlemler alınmadığı sürece bu bölgelerin tahliye edilmesi gerektiğine dair yönergeler değiştirildi. Eğitim Bakanı Nick Gibb, bu değişikliğin nedenini, hiçbir uyarı olmadan yaz tatili sırasında kritik bir risk oluşturan bir kirişin çökmesi olarak açıkladı.

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

İnşaat sektörünün son 3 aylık performansı dikkat çekiyor!

Tek katlı prefabrik ev ne kadar? 1+1 prefabrik ev fiyatı kaç lira?


Geri Dön