27 / 04 / 2024

İnşaat sektörünün son 3 aylık performansı dikkat çekiyor!

İnşaat sektörünün son 3 aylık performansı dikkat çekiyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumla beklenen gelişmeleri tek tek gösteren ve merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2023 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Söz konusu rapora göre inşaat sektörünün son 3 aylık performansı dikkat çekti.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay düzenli olarak açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile ülkemizdeki inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya çıkarıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre inşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili olan bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge olarak dikkat çekiyor.

Merakla beklenen Hazır Beton Endeksi 2023 Temmuz Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi Haziran ayında son 21 ayın en yüksek değerini gördükten sonra Temmuz ayında aşağı yönlü hareket etse de hala eşik değerin ve sene ortalamasının üzerinde olarak belirtildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, söz konusu Beklenti Endeksi by yılın mayıs ve haziran aylarındaki konumunu sürdürememiş ve eşik değerin altına gerileme gösterdi. Yine aktarılan detaylara göre, Güven Endeksi de 2023 yılının haziran ayındaki değerine kıyasla aşağı yönlü hareket sergilemiş görünüyor. Söz konusu endekslerdeki gerilemelere rağmen inşaat sektörünün son 3 aylık performansı da dikkat çekti.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre, Beklenti Endeksi hariç diğer 3 endeks, son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün geçen senenin aynı ayına göre daha iyi bir performans sergilediğini ortaya koyuyor. Yine paylaşılan detaylara göre, özellikle Faaliyet Endeksi’ndeki artış göze çarpıyor. Güven Endeksi de geçen senenin temmuz ayına göre, daha iyi durumda.

İnşaat sektörünün son 3 aylık performansı dikkat çekiyor!

Merakla beklenen söz konusu raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Haziran ayında son 21 ayın en yüksek değerini gören Faaliyet Endeksi’nin Temmuz ayındaki aşağı yönlü hareketine rağmen hâlen eşik değerin ve sene ortalamasının üzerinde yer aldığına değinerek, endekslerdeki gerilemelere rağmen inşaat sektörünün son 3 aylık performansının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik önemli değerlendirmeler yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, para politikasında son dönemlerde atılan normalleşme adımlarının, Türkiye reel sektörünün ve tüketicilerin finansmana erişim sorununa dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Yavuz Işık açıklamasında Türkiye ekonomisinin dengeli bir büyüme rotasına girmesinin önemli olduğuna değinerek, Haziran'da ipotekli konut satışlarında yaşanan geçen senenin aynı ayına göre yüzde 66’lık düşüşü, inşaat sektöründe hala süren olumlu tablonun ilerleyen dönemde tersine dönebileceğinin işareti olarak okumanın mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, 2023 yılının 2. yarısında inşaat maliyetlerindeki artış ile beraber finansmana erişim sorununun tırmanması halinde ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat ve ona girdi sağlayan bağlantılı sektörlerin düşük bir performans göstermelerinin kaçınılmaz hâle gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Tiny House'lar yeni yaşan trendleri haline dönüşüyor!

Yatırımcıların yeni rotası belli oldu! O illere talep gittikçe artıyor!

İnşaat maliyetlerindeki artış 5 ayın zirvesinde!


Geri Dön