02 / 05 / 2024

İngiltere'deki restoranlarda iflas tehlikesi!

İngiltere'deki restoranlarda iflas tehlikesi!

İngiltere’de yemek sektörü hareketlendi, restoranlar kapanmanın ardından tekrar açıldı. Ancak ülkede belirsizlikler devam ediyor. Kira desteği gelecek ay sona erecek, analistler bu sebeple restoran ve pubların iflas edebileceğini belirtti.



İngiltere’de yemek sektörü hareketlendi, restoranlar kapanmanın ardından tekrar açıldı. Finans Gündem'de yer alan habere göre; Kovid-19 salgınının etkilerinin hala hissedildiği restoranlarda, patronların problemleri çözülmedi. Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber zincir işletmeler ve rezervasyon uygulamaları reklamlara yöneliyor. Fakat Financial Times’ın haberine göre, restoran sahipleri denizaşırı turistlerin, ülkenin banliyö kesimlerinde oturan nüfusun ve konser gibi etkinliklere katılım gösteren vatandaşların mekanlara gelememesi endişesini taşıyor. 

İngiltere vatandaşları haftalarca eve kapanmıştı. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber dışarı çıkan nüfusun önümüzdeki haftalarda talep patlamasına neden olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz ay hayata geçirilen yeniden açılmalar bu tahmini destekliyor. Eğlence sektörü araştırma şirketi CGA, kötü hava şartlarındaki bir Nisan ayına rağmen, pub ve restoran gibi işletmelerin satışlarının Kovid-19 salgını öncesindeki normal satışların yalnızca yüzde 26 altında olduğuna dikkat çekti. 

İngiltere deki restoranlarda iflas tehlikesi!

Restoran sahipleri 21 Haziran tarihinde kısıtlamaların tamamen kaldırılmasına ilişkin İngiltere Hükümetince artan belirsizliğe odaklanmış durumda. Bununla beraber geçen sene restoran sahipleri için hayata geçirilen teşvik önlemlerinin bu sene yapılmaması da endişelerin artmasına neden oluyor. 

Yeniden açılma zincir restoranlara yarayacak

Restoran yatırımcıları var olan belirsizliklerin çok daha ötesine dikkat çekiyor. Ülkede yer alan restoran hisseleri 2020 Şubat'ta görülen seviyelere geldi. Ancak şirketlerin şu anki piyasa değerleri, gelecek dönemdeki hisse başı bilançolar 2019 yılı başlangıcında öngörülen seviyelerin yüzde 80’lik bir bölümünü karşılanacağını ortaya koyuyor.

Bazı analistler ise yatırımcıların, bu beklentilerde aşırı karamsar olduğunu söylüyor. Jefferies'in Seyahat ve Eğlence Sektörü Araştırmaları Başkanı James Wheatcroft, "iyi sermayelendirilmiş hayatta kalan şirketler için pazar payı avantajı" ortaya çıktığına vurgu yapıyor. Fakat, büyük restoranlar için meydana gelen bu avantaj aynı zamanda küçük işletmeler için yaklaşan krize dikkat çekiyor.

Yeni özkaynaklarla destek olunan ve nakit akışını finanse edebilen pub ve restoran zincirlerinin, gelecek ay teşvik uygulaması kapsamında sunulan kira desteği bittiğinde krizde hasarsız çıkabilir. Fakat özel işletmelerin aynı performansı gösterebileceği öngörülmüyor. Kira ertelemelerine daha çok güvenen küçük işletmeler potansiyel olarak seneler boyunca devam edecek bir geri ödeme sorunuyla karşı karşıya. 

İngiltere deki restoranlarda iflas tehlikesi!

Küçük işletmelerin batması bekleniyor

Analistlere göre, İngiltere'de yer alan restoranların dörtte biri ve pubların yüzde 10'undan fazlası, kira desteğinin bitttiği ve KDV indiriminin kaldırıldığı Eylül'e kadar iflas edebilir. Bu şirketlerin iflas etmesi ise geri kalan şirketler için daha maliyetsiz şekilde genişlemesi imkanının ortaya çıkması anlamını taşıyor. 

İngiltere’nin ünlü restoran zincirleri The Real Greek ve Franco Manca’nın sahibi Fulham Shore geçen ay iflas eden rakiplerinin tesislerini en ucuz bedelle satın almak için hazır olduğunu duyurdu.

İcra dosyaları pandemide arttı!

2021'in ilk çeyreğinde 29 bin 37 iş yeri kapandı!


Geri Dön