19 / 05 / 2024

İngiltere'deki yükselen mortgage oranları tam 7,5 milyon haneyi etkileyebilir!

İngiltere'deki yükselen mortgage oranları tam 7,5 milyon haneyi etkileyebilir!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, İngiltere'de mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının hızla artacağı ve 2026'ye kadar yıllık 15,8 milyar sterlin ek maliyet oluşturarak 7,5 milyon haneyi etkilemesi öngörülüyor.



İngiliz düşünce kuruluşu Resolution Foundation tarafından yapılan son dakika analizine göre, enflasyonun Nisan ayından beklenenden yüksek gelmesi ve maaşlardaki artışın devam etmesiyle İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz artışı döngüsünün devam edeceği öngörüsü de güçlendi.

Verilen detaylara göre, şu anda yüzde 4,50 olan politika faiz oranlarının 2024 yılı ortasına kadar yüzde 6'ya ulaşacağı beklentisiyle, mortgage için faiz oranları da artıyor ve piyasadaki anlaşmalar da etkileniyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylar göre, ortalama iki senelik sabit mortgage oranlarının bu sene sonunda yüzde 6,25'e çıkacağı ve 2027 yılının sonuna kadar yüzde 4,50 seviyelerine inmeyeceği de öngörülüyor.

Paylaşılan detayolara göre, söz konusu yüksek oranların, İngiltere'deki mevcut mortgage krizini giderek derinleştireceği ve yıllık toplam mortgage geri ödemelerine 2026 yılına kadar 15,8 milyar sterlin ek maliyet getireceği de hesaplanıyor.

İngiltere deki yükselen mortgage oranları tam 7,5 milyon haneyi etkileyebilir!

Ayrıca verilen bilgilre göre, hane başı yıllık mortgage geri ödemelerinin, gelecek sene itibarıyla 2 bin 900 sterlin artması ve 7,5 milyon hanenin yüksek oranlardan etkilenmesi de bekleniyor.

Resolution Foundation Kıdemli Ekonomisti Simon Pittaway, analize ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede faiz oranlarının daha da yükseleceğine ve uzun zaman yüksek kalacağına yönelik piyasa beklentilerinin, anlaşmaların piyasadan çekilerek yeni yüksek oranlı anlaşmalarla değiştirilmesinin piyasada büyük etki yaptığını kaydederek, "Mortgage krizi şu anda mortgage ödemelerini 15,8 milyar sterlin artırma yolunda ve gelecek sene yeniden mortgage maliyetleri hane başı ortalama 2 bin 900 sterlin yükselebilir." dedi.

Diğer bir taraftan da söz konusu bu artışların beklenildiği kadar kötü olmayabileceğini dile getiren Resolution Foundation Kıdemli Ekonomisti Simon  Pittaway, "Fakat 15,8 milyar sterlinlik artışın yaklaşık yüzde 60'lık kısmı hala hane halklarına yansıtılmadı. Söz konusu bu artışın yansıtılması, artan geri ödemeler, genel seçimler öncesinde milyonlarca hanenin zaten kötüleşen yaşam standartlarına bir darbe daha vuracak." dedi.

ABD'de mortgage faizleri geçen hafta geriledi, konut alımları canlanabilir!

ABD'de mortgage faizleri son 7 ayın en yüksek seviyesinde!

ABD'de mortgage faizleri zirvenin sahibi oldu!


Geri Dön