06 / 05 / 2024

İngiltere’nin hızlı tren projesi 5 yıl gecikebilir!

İngiltere’nin hızlı tren projesi 5 yıl gecikebilir!

İngiltere'de 2026 yılında hizmete açılması planlanan hızlı tren projesi HS2 projesinin ilk etabının tamamlanmasının 2031'i bulabileceğini söylendi.



İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, yapımı devam eden hızlı tren projesi HS2’nin ilk etabı olan Londra ve Birmingham hattının tamamlanmasının planlan tarihten beş yıla kadar gecikebileceğini, projenin toplam maliyetinin ise 88 milyar sterline çıktığı kaydedildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İngiliz parlamentosunda önemli açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Shapps,  2026'de açılması düşünülen hızlı tren projesi HS2’nin Londra ve Birmingham arasında yer alan ilk etabının açılmasının 2031 yıla aksayacağı kaydedildi.

Shapps ayrıca Londra, Birmingham, Manchester ve Leeds gibi ülkenin önde gelen şehirlerini kuzey-güney hattının tamamlanması amaçlanan hızlı tren projesi HS2'nin 62 milyar sterlin olup planlanan maliyetinin de 88 milyar sterline çıktığı ifade edildi.

Ulaştırma Bakanı Shapps, “Parlamentonun resmin tamamını görmesini istiyorum. Projenin potansiyel faydalarıyla birlikte gerçek maliyetinin karartılmasının bir anlamı yok.” açıklamasında bulundu.

Shapps, yaptığı açıklama sonrasında,  hızlı tren projesinin Manchester ve Leeds şehirlerini birbirine bağlaması planlanan ikinci etabının tamamlanıp faaliyete açılmasının 2033 yerine 2040 yılına ulaşacağı düşünülüyor.

İngiliz hükümeti geçtiğimiz ay maliyetini gerekçe gösterip söz konusu projeyi inceleme altına alındı.

Projede, trenlerin saatte 402 kilometre hıza kadar ulaşması, bir saatte kuzey-güney hattında 15 bin yolcunun taşıması amaçlanıyor.

Haziran'da HS2 Projesi Başkanı Allan Cook, projenin maliyetlerinin artış gösterdiği, 2015 yılındaki 56 milyar sterlinlik toplam maliyetin de 86 milyar sterline arttığı kaydedilmişti.
 


Geri Dön