07 / 05 / 2024

İnşaat belgesini alanların maaşı yükseliyor! Yasa 2015'te yürürlükte!

İnşaat belgesini alanların maaşı yükseliyor! Yasa 2015'te yürürlükte!

En kötü durumda inşaatlarda çalışırım devri artık bitiyor. Çünkü inşaat işçisi olmak için yetki belgesi zorunlu hale geldi. Son tarih 2015



Bu tarihten önce belgesini alan daha yüksek maaşla çalışacak. 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği, müteahhitler 2015'ten sonra şantiyelerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Bunun için bir an önce ustaların yetki belgesine kavuşması gerekiyor. Bu noktada en büyük görev taşeron firmalara düşüyor. Taşeron firmalar inşaat firmalarına usta vermek için çalıştırdıkları ustaların belgeli olması gerekiyor. Bunun için belirlenen geçiş süresi 2015 olarak veriliyor. Ancak inşaat firmaları yetki belgesini önceden talep edeceklerini belirtiyor. Görüşlerine başvurduğumuz birçok inşaat firmanın üst düzey yetkilisi bundan sonraki projelerde önceliklerinin yetki belgesi olduğunu dile getiriyor.

Yüzde 10 fark olacak

Konu ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'da yetki belgesini önce alanları ödüllendireceğini dile getiren firma sahipleri arasında yer alıyor. Durbakayım,  "Ben inşaatlarımda çalışacak ustalarda şimdiden yetki belgesi olanlara öncelik vereceğim. Üstelik bunlara öncelik verirken maaş ıskalasında da bir düzenleme yapacağım. Yetki belgesi olmayan ile yetki belgesi olan aynı maaşı almayacak. Bunu diğer inşaat firmaları da yaparsa bu durumda 2015'e yığılma olmaz. Aksi taktirde herkes 2015'i beklerse inşaatlar durma noktasına gelir. Benim önerim yüzde 10 gibi bir fark" bilgisini verdi.

Kurslar 15 Şubat'ta başlıyor

Yetki belgesine sahip usta açığını kapatma konusundaki ilk somut adımı İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) attı. İNDER'in, Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı 15 Şubat'ta başlayacak. Eğitim programı kapsamında 23 dalda eğitim verilecek. İlk üç yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesi hedeflenen eğitim programının kapsamı daha sonraki aşamada, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek. 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 saat ile 360 saat arasında değişen sürelerle teorik eğitime tabi tutulacak.

Okuma yazması olmayan korkmasın

Düzenlenen kurslarda okuma yazma bilmeyen ustalarda düşünüldü. Bunlar için işe okuma yazma öğreterek başlanacak. Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şaban Kılıç, "Okuma yazması olmayanlar hiç endişe etmesin. Hızlandırılmış okuma yazma kursları ile bu tür ustalara okuma yazma öğreteceğiz" diye konuştu. 

Emine Açar/Bugün


Geri Dön