02 / 05 / 2024

İnşaat faaliyetleri ikinci çeyrekte yavaşladı!

İnşaat faaliyetleri ikinci çeyrekte yavaşladı!

Türkiye İMSAD, Haziran 2018 Sektör Raporu'nu açıkladı. Verilere göre, Haziran'da mevcut inşaat işleri seviyesi 3,6 puan, yeni alınan inşaat işleri seviyesi ise 3,4 puan geriledi



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, Haziran 2018 Sektör Raporu açıklandı. Yılın ilk çeyreğini hareketli geçiren inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisinde Haziran ayında gerileme yaşadı. Rapora göre, Haziran ayında mevcut inşaat işleri seviyesinde 3,6 puan, yeni alınan inşaat işleri seviyesinde ise 3,4 puan düşüş yaşandı. 

Yılın ikinci çeyrek döneminde döviz kurlarında ve faiz oranlarında yaşanan artışla mütehhitler negatif etkilenmişti. Müteahhitler için satışlardaki ve talepteki gerileme ile finansman maliyetlerindeki artışlar mali yapılara da olumsuz yansıdı.

Finansman sorunu Haziran'da zirvede
Finansman sorunu ve talep yetersizliği Haziran ayında zirveye çıktı. Şubat 2018 itibariyle inşaat sektöründe toplam 39,3 milyar dolar tutarında döviz kredisi stoku bulunuyor.  Gayrimenkul sektöründe ise Şubat ayı itibariyle 12,59 milyar dolar döviz stoku mevcut. Döviz kurlarındaki artış sektörün gözünü korkutuyor. 
 


Geri Dön