İnşaat işçileri emeğinin karşılığını alıyor mu?
Çankaya’da yapılan apartmanların inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmaların arttığı 2005 yılından bu yana işçilerin emeğinin betona gömüldüğünü söylüyor. İşçiler inşaat sektöründe çalışan kişilerin diğer iş kollarında çalışanlara göre daha fazla yıprandıklarını belirtiyor.
Çankaya’da yeni yapılan apartmanların inşaatında kavurucu sıcaklığa rağmen günde 12 saat çalışan işçiler, taşeron firmaların arttığı 2005 yılından bu yana işçilerin emeğinin betona gömüldüğünü söylüyor.
Türkiye’de işçilerin en örgütsüz ve dağınık olduğu sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe çalışan işçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtiyor. Ankara Çankaya’da yeni yapılan apartmanların inşaatında kavurucu sıcaklarda günde 12 saat çalışan işçiler sorunlarını ve taleplerinin anlattı.
‘14 YAŞINDAN BERİ İNŞAATTA ÇALIŞIYORUM’
İki çocuk babası olan Erdem Gündoğdu, 14 yaşından beri inşaat işçisi olarak çalıştığını anlatıyor. Çalıştığı iş kolunun dünyanın en zor işlerinden bir olduğunu dile getiren Gündoğdu, “İnşaat işi ağır bir iştir. Yüzlerce kiloluk ağır şeyleri taşıyorsun. Dışarıda olduğu için bazen sıcaklığa bazen de soğuklara dayanamıyorsun” dedi.
İnşaat işçilerinin hem tatil haklarından hem de sigorta haklarından mahrum bırakıldığını dile getiren Gündoğdu, inşaat işçilerini ucuz çalıştırıldığından yakınıyor. Gündoğdu, “Bizim yaptığımız bu işi herkes yapamaz. Ama bu zor şartlara rağmen az para alıyoruz. Devlet bu konuda bir düzenleme getirmeli” sözleriyle talebini dile getirdi.
Özellikle taşeron firmaların yaygınlaştığı 2005 yılından sonra inşat sektörünün işçiler için yaşanmaz alanlar haline getirildiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Taşeron işçi uygulaması ile işveren ile işçi arasında bağlantı resmen kopuyor. Patronun bize vermesi gereken para, aracılar denilen taşeron işçi çalıştıran şahıslara veriliyor. Yani emeğimizin üzerine konuyor bu taşeron firmalar” dedi.
‘İNŞAAT İŞÇİLERİ İÇİN EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLSÜN’
İnşaat sektöründe çalışan kişilerin diğer iş kollarında çalışanlara göre daha fazla yıprandıklarını söyleyen işçilerden Şemsettin Gündoğdu ise özellikle inşaat işçilerinin erken emekli olması gerektiğini vurguluyor. Gündoğdu, hükümetin son zamanlarda emeklilik yaşını yükseltmesine de tepki göstererek, "Hükümetin yaptıklarına bakarsak mezarda emekli olacağız” diye konuştu.
‘DÜZENİN DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM’
Bugüne kadar bine yakın ev yaptığını ancak kendisinin hala bir evi olmadığını dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti: “Günümüzde çalışan tüm inşaat işçiler, müteahhitlerin daha iyi şartlarda yaşaması için çalışıyor. Kendilerine yetecek durumları söz konusu değil bu mevcut şartlarda. Onun için düzenin değiştirilmesi lazım. Herkesin emeğinin karşılığını aldığı bir düzen olmalı.”
Gündoğdu, ülkede yaşanan savaş halinden en fazla inşaat işçilerinin zarar gördüğünü ifade ederek; “Zaten az para ile çalışıyoruz. Bir de savaş var ülkede. Böyle giderse az aldığımız paraları da alamayacağız” dedi.
Evrensel