28 / 04 / 2024

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, konut sektörü küçüldü!

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, konut sektörü küçüldü!

İnşaat sektöründe maliyet artışlarının yanı sıra işçi alımlarında da düşlerin olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 'inşaat işçisi karaborsaya düştü' dedi. 



İnşaat sektörü son günlerde kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşıyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi bulduğunu buna rağmen işçi bulmakta zor günler yaşandığını belirtti. 

İNŞAAT İŞÇİSİ MAAŞLARI GÜNLÜK 2 BİN LİRAYA YÜKSELDİ!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede başlayan inşaat çalışmaları işçi bulmada sorunların arttığını ortaya koydu.  İzmir’in Torbalı ilçesinde inşaat sektöründe çalışan kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri ise 2 bin TL'ye ulaştığını aktaran Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, işçi bulmakta zorlandıklarını açıkladı.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İzmir’in en çok konut üreten ilçelerinden Torbalı’da da inşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşandığını aktardı. 

Olgun: ''Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor” dedi.

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, konut sektörü küçüldü!

MAAŞLAR 60,70 BİN LİRAYI BULUYOR

Olgun, TÜİK verilerine göre inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdiğini ve malzeme giderleri gibi işçi maaşları da yükselmeye devam ettiğini açıkladı.  İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aştığından bahseden Olgun ''Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor.'' dedi. 

İŞÇİ EKSİKLİĞİ KONUT SEKTÖRÜNÜ KÜÇÜLTTÜ

Olgun, kalifiye eleman eksikliğinin projelerin zamanında tamamlanmasını ve kalite standartlarını karşılamayı zorlaştırdığını vurguladı.

Torbalı’da konut satışlarında 2020 yılından beri bir düşüş yaşandığını ve 2020 yılında 6 bin 890, 2023 yılında ise 5 bin 390 konut satışı gerçekleştiğini belirten Olgun yüzde 21,77 oranında bir azalma olduğunu belirtti.

Müteahhitlerin inşaatlarda çalışacak eleman bulamadığına vurgu yapan Olgun'' 20 kişinin yaptığı işi 10 kişi yapmaya çalışıyor. İnşaatlar zamanında yetişemiyor. Bu durum hem müteahhitlerimize hem de vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar doğuruyor” dedi. 

Torbalı Belediyesi’nin 2023 yılı içinde sadece bin 122 yapı ruhsatına onay verdiğini kaydeden Olgun “Genel olarak inşaat yapımındaki azalmalar nedeniyle bu rakam dikkate değer bir düşüşe işaret ediyor. İşçi eksikliği, ekonomik büyüme potansiyeli açısından sektörde önemli bir engel oluşturmakta” dedi.

İstanbul'da inşat demir fiyatı ne kadar? 1 ton inşaat demiri kaç TL? İşte günlük demir fiyatları! 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

Geri Dön