10 / 05 / 2024

İnşaat işçisinin maaşı mühendisi geçti! Dolgun maaşlara rağmen işçi bulunamıyor...

İnşaat işçisinin maaşı mühendisi geçti! Dolgun maaşlara rağmen işçi bulunamıyor...

Depremler sonrası artan inşaatlar ve ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları artarken, çalışacak işçi bulmakta sıkıntı yaşanıyor. İşçi bulmakta zorluk çekilirken çalışanların aldığı maaşlar ise görenleri şaşkına çevirdi. 



6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli depremkerin ardından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından inşaat çalışmaları hızlandı. Bu 12 ilde çok yoğun inşaat çalışmaları devam ederken bölgeye yurdun dört bir yanından işçi istihdamı sağlandı. Fakat sektörün önde gelen isimleri, hem deprem bölgesinde hem de yurdun diğer yerlerinde inşaat faaliyetlerinin artmasına karşın yeterli kalifiye eleman bulamadıklarını söyledi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞACAK İŞÇİ BULUNAMIYOR

Hurriyet Gazetesi'nden Eren Sakarya'nın haberine göre İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Engin Keçeciler, Türkiye'de artan inşaat faaliyetleri nedeniyle yurdun dört bir yanında işçi sıkıntısı yaşandığını açıkladı.

Keçeciler bu sıkıntının sadece deprem bölgesinde değil, İstanbul'da, Bodrum'da İzmir'de, kısaca her yerde aynı problemin yaşandığına dikkat çekti. 

Keçeciler "İnşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlanıyoruz" diye belirtti.

İnşaat işçisinin maaşı mühendisi geçti! Dolgun maaşlara rağmen işçi bulunamıyor...

SIVA USTASI 60 BİN LİRA MAAŞ ALIYOR

Eleman sıkıntısının maaşları da yükselttiğini belirten iş insanı "Bugün bir sıva ustası ortalama 60 bin lira kazanıyor. Mavi yakalı maaşı beyaz yakalıyı geçmiş durumda" dedi.

Bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin lira, vinç operatörü ise ayda 70 - 80 bin lira alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması gerektiği belirtildi. 


İŞÇİLERİN MAAŞI MÜHENDİSLERİN MAAŞINI GEÇTİ!

İşçi sıkıntısı nedeniyle maaşların da çok yükseldiğini belirten Teknik yapı Onursal Başkanı Nazmi Durbakayım "Rakamlar çok yükseldi. İşçi maaşları neredeyse mühendis maaşlarını geçti. Örneğin bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin lira, vinç operatörü ise ayda 70 - 80 bin lira alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması lazım" dedi.

ACİL TEDBİR ALINMALI

Sektör için acil bir tedbir alınması gerektiğini söyleyen Durbakayım "Ara eleman yetiştirilmesi bunun için kurslar açılması lazım. Biz STK'lara önerilerimizi dile getiriyoruz" diye konuştu.

20 yıllık inşaat işçisinin yaptığı yeni iş görenleri şaşkına çevirdi! 

Şantiyelerde kim, ne kadar kazanıyor?

Geri Dön