27 / 04 / 2024

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İnşaat sektörü, belirli izin ve belgelerin alınması ile resmiyete dökülür. Bu belgelerin başında ise iskan belgesi geliyor. Peki İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli? İşte ayrıntılar...



İnşaat sektörü her geçen gün gelişerek hızlıca büyümeye devam ediyor. İnşaat sektörü pandemi döneminde bile ara verilmeyen sektörler arasında gelirken, belirli izin ve belgelerin alınması halinde resmiyete dökülmüş oluyor.

RESMİ İNŞAAT KURALLARI NELER?

İnşaat yapılırken belirli izin ve belgelerin alınması gerekiyor. Bu izin ve belgeler ilgili belediyelerin imar ya da yapı kontrol müdürlüklerinden bilgi alınıp hazırlanıyor. Bu belgelerin ve izinlerin eksik olması halinde yapınız kaçak olarak cezai işleme tabi tutuluyor.

İnşaat halindeki yapılar, belirli kontroller ya da şikayetler doğrultusunda değerlendirilmekte. Bu cezai işlemlerin olmaması adına resmi olan tüm kurallara uyulması zorunludur.

İNŞAAT YAPILIRKEN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

İnşaat yapılırken ilgili belgelerin olması gerekiyor. Maddi olarak da gideri olan işlemler olan bu belgeler arasında ilgili belediyeden ilk olarak terk işlemini yaptırılması geliyor.

Yasalar çerçevesinde, belli oranlar hükmünde devlet arsanızdan pay alabiliyor. İkinci olarak da zemin etüdü ile ilgili işlemin yapılması gerekiyor. Bir firma ile anlaşıp, bu işlemi yapılabilmekte.

Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra yapı ruhsatına başvuruda bulunmanız gerekiyor. Sonrasında,ise inşaat çalışmasına resmi olarak başlayabilir. Yapı ruhsatı süresi, beş yıllık olmakta. Beş yılda inşaatı tamamen tamamlamamış olması gerekiyor. İnşaat bu süre zarfında tamam olmaz ise, yeniden yapı ruhsatına başvuru yapılması gerekiyor.

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İNŞAAT İŞLERİNİ KİM TAKİP ETMELİ?

İnşaat belgeleri için anlaşmış olduğunuz bir yapı denetim firması var ise, işlemleri onlar takip edebilir. Yapı denetim olmadığı takdirde, müteahhit ya da kendiniz de takip etmek zorundasınız.  Eğer iki şekilde de olmuyorsa da bu işlemleri takip eden özel firmalara başvurulması geekiyor.


İNŞAAT İSKANI NASIL ALINIR?

İnşaat iskanı yapının tamamen bittiğini gösteren belgedir.  Diğer adı ile yapı kullanma izin belgesi olarak biliniyor. İskanı alabilmek için, belediyelerden onay alınması gerekiyor.

İnşaat, çizilmiş olan mimari ve statik projeye uygun olmalı. Düşük ya da habersiz yapılan beton döküm işlemleri düzeltilmeli. Sahaya kontrol amaçlı çıkan belediye personelleri, inşaat yerinde uygun olmayan bir yapı ile karşılaşması gerekiyor.  Her kurala uyulması gerekirken, ilgili işlemler de doğru yapıldığında iskanınız sorunsuz olarak tarafınıza teslim edilmekte.  İskan alındıktan sonra başka bir belgenin alınmasına gerek yoktur. 
 

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

İskan nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Geri Dön